FORMIRANA ZAJEDNICA UDRUŽENJA ISELJENIKA “eMDe ALIJANSA”

Emira M. Ličina

U Njemačkoj je svečano osnovana Zajednica udruženja iseljenika iz Crne Gore – “eMDe Alijansa”.

Osnivači navode da u Njemačkoj postoji veći broj udruženja crnogorskih iseljenika, čija je zemlja porijekla Crna Gora, te da se zbog toga pojavila potreba za njihovim povezivanjem radi međusobne pomoći i zajedničkog rada.

“Glavni cilj osnivanja Zajednice je učvršćivanje međusobne saradnje, kao i podrška udruženjima kod organizovanja manifestacija, humanitarnih akcija, osnivanja novih udruženja i ostalih aktivnosti za koje je potrebno kolektivno angažovanje cjelokupne dijaspore Crne Gore u Njemačkoj”, poručuju iz novoformirane zajednice.

Zajednica je osnovana u Kelnu, a na inicijativu više udruženja, a kako se navodi u saopštenju pokriva oko 90 odsto organizovane dijaspore u Njemačkoj.

Srđan Plamenac

“Povezala nas je emocija prema Crnoj Gori koju nosimo u sebi, a koju želimo da njegujemo i prenesemo na naše potomke. Šta smo mi postigli ako smo otišli iz domovine, dobili djecu u tuđini i nijesmo ih naučili ko su zapravo oni, odakle su njihovi korijeni i kojoj zemlji treba uvijek da se vraćaju? Ako smo sticajem okolnosti mi morali ostaviti zavičaj, na ovaj način želimo i nama i našim potomcima ostaviti otvorena vrata za povratak u Crnu Goru, kad god to bude moguće. Crna Gora je dio našeg identiteta, biće to i našoj djeci, pa su ove naše aktivnosti usmjerene prema tome da tako i ostane. Svjesni smo toga da smo zajedno jači i da zajedno možemo više”, poručili su iz Zajednice udruženja.

Državnim institucijama Crne Gore poručuju da su konačno ujedinjeni i spremni na saradnju, punim kapacitetima i snagom dijaspore Crne Gore u Njemačkoj.

Na osnivačkom skupu u Kelnu na čelo Zajednice izabran je koordinator dr Srđan Plamenac, na mjestu njegovog pomoćnika Emira M. Ličina.