OPŠTINA PETNJICA ORGANIZOVALA AKCIJU ČIŠĆENJA NA TURIJAKU

Akcija čišćenja Turijaka

Akcijom čišćenja izletišta na Turjaku, Opština Petnjica je obilježila Dan zaštite životne sredine. Već godinama predstavnici lokalne uprave izvode akcije čišćenja na svojoj teritoriji, s ciljem da se probudi svijest građana o važnosti očuvanja životne sredine.

„Cilj ove akcije je bio da pošaljemo javnosti poruku o tome kako treba čuvati prirodu, a naše područje se može pohvaliti netaknutom prirodom i predivnim krajolicima, na čemu nam mogu pozavidjeti mnoge druge sredine“, kazali su za portal radija iz petnjičke lokalne uprave.

Ove godine akcija je izvedena na lokaciji Turjak, uzimajući u obzirom da je to najveće i najposjećenije izletište, naročito u ljetnjim mjesecima. Kako su kazali učesnici akcije iz lokalne uprave, ova akcija je važna sa aspekta zaštite životne sredine kao i razvoja turizma i valorizacije turističkih potencijala u opštini Petnjica.

„Turijak je jedna od naših najljepših planina. To je atraktivno mjesto sa mnogo potencijala za razvoj različitih turističkih sadržaja kao sto su haiking, baiking, skijanje, lovni  i eko turizam  i  sl. Mjesto je bogato raznovrsnim biljnim i životinjskim vrstama kao i brojnim izvorima pitke vode što ga preporučuje za zaštitu i pretvaranje u regionalni park prirode u narednom periodu. Akcija je izvedena u saradnji sa susjednom opštinom Rožaje na čijoj se teritoriji nalazi jedan dio Turjaka. Zajedničkim snagama smo očistili znatnu površinu izletišta i pokazali kako aktivizam i volonterizam pokrenut od strane lokalne uprave možemo prenijeti i na NVO sektor i građane i na taj način praviti velike pomake u svim oblastima u životu pa i na polju očuvanja i unapređenja zaštite životne sredine. Ovim putem se zahvaljujemo svima koji su podržali našu akciju a posebno kolegama iz opština Petnjica i Rožaje koji su dali veliki doprinos u njenoj realizaciji“, saopštili su za portal radija iz lokalne uprave opštine Petnjica.

DENIS BOŽOVIĆ