POSJETA KINI: LAKŠE JE KOD NAS RAZVITI ORGANSKU PROIZVODNJU NEGO U KINI

Agović u Kini

U emisiji “Aldijana2“ gost u radiju Petnjica bio je Samir Agović, savjetnik u Agrobiznis centru u Petnjici, a povod je bila posjeta Kini, sa predstavnicima Ministarstva Crne Gore. Posjeta je organizovana u cilju sticanja dodatnih znanja i učestvovanja na naučnim seminarima o organskoj proizvodnji.

„ Seminar je trajao od 3 do 6. maja 2018 godine, a cilj seminara je da razmijenimo iskustva i da vidimo na kom smo nivou organske proizvodnje u odnosu na Kinu. Mogu reći da smo mi na veoma visokom nivou u oblasti razvoja organske proizvodnje u Crnoj Gori, dok je u Kini teže organizovati i kontrolisati proizvodnju zbog ogromne teritorije. Kod njih sve funkcioniše kako samo može da se poželi,, ali ne baš i organska proizvodnja zbog velike zagađenosti uslovljenom velikim brojem automobila“, kazao je Agović.

Pored naučnog seminara predstavnici Ministarstva Crne Gore, njih 19, uglavnoom iz Podgorice imali su mogućnosti da posjete razne znamenitosti Pekinga, kao i da vide dio iskustava pčelara.

„Pčelarstvo je u svim dijelovima svijeta isto, samo što neki imaju autohtone vrste, dok to u Kini nije moguće zbog klime. Kod njih se matice uvoze iz Italije. Zanimalo me kako organizuju i prodaju med. Za razliku od nas med je skup i prodaju ga samo na lokalnom tržištu. „Kada je riječ o organskoj proizvodnji, oni se trude da vještački dođu do proizvoda.  Kod njih sve funkcioniše u obliku staklenih bašti počev od povrtarstva do voćarstva“, dodao  je Agović.

ALDIJANA NOVALIĆ