“PETNJICO, ZAŠTO?” – ZBIRKA PJESAMA REHA RAMČILOVIĆA

Reho Ramčilović

Profesor maternjeg jezika i književnosti Reho Ramčilović je za Radio Petnjica rekao da je zbirka pjesama „Petnjico, zašto?“ druga zbirka, a da je prva izašla iz štampe  2015. godine.

“Pjesme su inspirisane motivima i temama iz našeg kraja, a to su rodoljubive pjesme, elegije. Jedan broj pjesama prilagođen je i namijenjen djeci školskog uzrasta. Inspiracija prije svega dolazi iz ljubavi prema poeziji, a naziv zbirke nosi po pjesmi koju sam napisao iz razloga što su mnogi umni, talentovani ljudi, doktori raznih nauka otišli odavde“, kazao je Reho Ramčilović.

Kao omiljene pjesme istaknute su ona po kojoj zbirka nosi naziv „Petnjico, zašto?“ i pjesma o unuci Emini, naslovljena kao „Sonet o Emini“.  Lik Emine koja se „voli više nego što Šantić voli mostarsku Eminu“, „okica crnih a obraza rumenih… sa bujnom crnom kosom“ našao se na poleđini zbirke.

Zbirka pjesama „Petnjico, zašto?“ sadrži 40 pjesama, a pruža emotivan odnos prema svijetu, realnu predstavu svijeta, saosjećajnost i saživljenost sa svojim narodom, ljubav prema rodnom kraju koju autor nosi duboko u svom umjetničkom biću, a pjesme su naslovljene temama koje nosi u srcu svaki Bihorac: ljubav i čežnja prema zavičaju, briga o budućnosti zavičaja, porodici, kući i budi emocionalno vezivanje za zavičaj.

„Pripremao sam  godinama učenike u OŠ „Mahmut Adrović“ i bio im mentor i oni su osvajali više puta prva mjesta na opštinskim takmičenjima, a onda sam sa svojim učenikom koji je recitovao moju pjesmu „Čije su to oči“ osvojio drugo mjesto na državnom nivou“, kazao je Ramčilović.

Sa svojim pripovjetkama i sadržajima učestvovao je na konkursu „Zavičajne staze – Bihor“  i uvijek su uvršene među bolje i sadržajnije pripovjetke i pohvaljene na festivalu „Zavičajne staze 2017“.

„U dvadesetpetom broju revoje „Bihor“ objavljena je moja pripovjetka „Vasika“, takođe je ovu istu pripovjetku objavila revija „Damar“ u Bosni i Hercegovini, a ovih dana se očekuje moja pripovjetka „Podmetnuto obilježje“ u  „Glasniku“, glavnog urednika Saita Šabotića“, kazao je Ramčilović.

Promocija zbirke „Petnjico, zašto?“ najavljena je u Luksemburgu, u gradu Rumelanže prilikom posjete pozorišta „Divan“ ovom gradu.

„Posebno me raduje što smo dobili poziv od ZK Bihor da gostujemo kod njih“, kazao je Ramčilović.

Pored pripovjetki i pjesama značajan doprinos Ramčilović je dao u pisanju drama, pa su se dvije izvodile u mnogim pozorištima širom Crne Gore, a takođe su se predstavljali u BIH, Makedoniji, a to su: „Poštar Haso“ i „Babo baš umro“.

ALDIJANA NOVALIĆ