PROIZVODNJA HIBRIDNE PRESADE: RAZLIČITA ISKUSTVA POLJOPRIVREDNIKA IZ PETNJICE

protekle četiri godine organizacija TIKA u saradnji sa lokalnom upravom je podijelila veliki broj plastenika poljoprivrednicima povrtarima sa područja Bihora koji su stekli uslove za to. Neki od njih su plastenike iskoristili za svoje potrebe, dok su neki počeli proizvodnju hibridne presade.

Avdulah Muratović i Mithad Muratović koji žive nedaleko od centra Petnjice imaju plastenike i bave se sličnim poslovima.

„Zadovoljan sam kako sam uspio da organizujem proizvodnju, jer ovo što je zasađeno je ugovoreno za prodaju, ali ako bi planirao da proširim biznis ne bi imao zarade jer fali potražnje za većim brojem presade i ne bi to mogao prodati na lokalnom trištu. Već četiri godine se bavim plasteničkom proizvodnjom za svoje potrebe i to je porodični posao, a tek ove godine sam i pokušao da zaradim od toga “, kazao je za portal Radija Petnjica Mithad Muratović.

U svom savremeno opremljenom plasteniku dimenzija 16×6 zasadio je najbolje vrste presade, jer je napokon uspio da nađe sortu koja je pogodna za ova područja, a ona broji približno 4000 struka paprike, 2500 struka paradajza, 400 struka krastavca, 2000 struka ranog i kasnog kupusa.

„Sve smo posadili 10. marta i da plastenik nije savremeno opremljen ne bi uspjelo ovoliko da izraste do danas kada se već može posaditi, jer prirodno grijanje utiče na brzi rast hibridnih sjemena“ , kazao je Mithad.

Za razliku od Mithada Muratovića, koji ne nailazi na prepreke u dosadašnjem poduhvatu skromne proizvodnje Avdulah Muratović je izgubio volju za hibridnu proizvodnju, jer kako kaže nedostaje podrške kako od strane lokalne uprave, tako od strane države. U svom plasteniku nije zasadio puno presade, jer je želio prvo da proba kako bi posao išao.

„Teško je nama poljoprivrednicima da plasiramo presadu zbog toga što prodaju organizujemo samostalno. Da nema uvoza, da se može prodati i da postoji potražnja na lokalnom tržištu za ono što zasadimo, ozbiljnije bi počeli sa proizvodnjom, ali ako nastavi ovakav plasman ugasiću proizvodnju koju sam počeo i okrenuću se nekom drugom biznisu, nevezano za poljoprivredu, jer ako bude ovako ona definitivno nije nešto od čega se može profitirati ili živjeti“ kazao je Avdulah Muratović.

ALDIJANA NOVALIĆ