OBILJEŽENO 96 GODINA POSTOJANJA OŠ “TUCANJE”

Danas je u OŠ “Tucanje”, uz kulturno-umjetnički program svečano proslavljen 96. rođendan. Na svečanosti su prisustvovale mnogobrojne zvanice počev od predstavnika lokalne uprave, sekretara “Crvenog krsta” Berane, direktora javnih ustanova i preduzeća, predstavnika školskog odbora i savjeta roditelja, penzionisanih nastavnika, kao i direktorima škola iz opštine Petnjica, Berana, Gusinja, Rožaja i Bijelog Polja.

O korijenima škole, uspjehu i disciplini učenika, postignutim rezultatima u ovoj školskoj godini govorio je direktor škole Sejdo Čilović.

“Škola je sa radom počela 1922. godine i kao i svaka druga koja je radila u to vrijeme, radila je u otežanim uslovima. Rad se na početku odvijao u neuslovnoj privatnoj kući u Paljuhu. Već 1925/26. škola nastavlja sa radom na novoj lokaciji u novootvorenoj zgradi i tu se odvijala nastava sve do Drugog svjetskog rata kada je školska zgrada spaljena. Poslije rata nastavlja sa radom u kući “kuli Veljića”, a tek 1948/49. škola dobija zgradu u kojoj se i danas odvija nastava. Ovdje se odvijala nastava sve do 1984. godine kada se zbog priliva učenika sa Police, Crniša i Goduše javila potreba za proširenje školskog prostora i podnošenje zahtjeva za izdvajanje iz sastava OŠ “Mahmut Adrović” iz Petnjice i od tada postaje samostalna. Ima samo jednu područnu jedinicu u Azanama. Škola je dala veliki doprinos u kulturnoj i prosvjetnoj misiji, ne samo u lokalnoj zajednici nego i šire, a to pokazuju i nagrade koje su u prethodnom periodu osvojili učenici. Nagrade su osvajali na opštinskom, državnom, regionalnom, a i na međunarodnom likovnom takmičenju u Finskoj”, kazao je u svom obraćanju Sejdo Čilović, direktor osnovne škole u Tucanjama.

Uvođenjem savremenih metoda učenja i obrazovanja ova škola predstavlja školu po mjeri jednog djeteta i školu 21. vijeka, gdje danas nastavu pohađa 68 učenika, podijeljenih u 9 odjeljenja. Procenat prolaznost je 100%, od toga osam učenika sa odličnim uspjehom , 11 učenika sa vrlodobrim, 18 sa dobrim, dovoljnih nema, dok je sa nedovoljnom ocjenom šest učenika. Procentualno 86,04 odsto učenika sa pozitivnim uspjehom, sa srednjom ocjenom 3,35.

“Svjesni da se ne može doći do unapređenja kvaliteta rada i postizanja uspjeha i rezultata bez prethodno obezbijeđenih materijalno teških prostora i uslova za rad ovaj kolektiv je posvećeno radio na njihovom unapređenju, pa smo u tom cilju preduzeli neke od aktivnosti koje se odnose na uređenje školskog dvorišta, prilaznih staza, drenaže školskog dvorišta, krovne konstrukcije, pomoćnog garažnog objekta, kao i objekta koji se služi kao kotlara. U područnom odjeljenju Azane dovedena je pijaća voda, dužina cjevovoda 750 metara, zasadili parkove, uredili zelene površine zasadima raznog cvijeća, a sve radove su izveli radnici ove škole bez ikakve nadoknade, a materijal je kupljen od ušteda i ličnog učešća radnika”, kazao je Čilović.

Zahvalio se svima koji su se angažovali i istakao da je za period od 27 godina njegovog direktorovanja uočio samo pozitivne stvari i angažovanje, a zahvalio se i predsjedniku opštine na izdvojenim sredstvima za izgradnju garažnog objekta.

Na svečanosti obilježavanja dana škole uručene su nagrade najboljim učenicima, kao i zahvalnice istaknutim saradnicima.

Nagrade su dobili Anisa Ajdarpašić i Hankija Mahmutović – nagrada za uredne učenike; Elmin Ajdarpašić – nagradu za najboljeg sportistu; Erol Šabotić – đak generacije.

Zahvalnice za dugogodišnju saradnju su uručene Sinanu Tiganju, direktoru Centra za kulturu Petnjica, “Foto Sejo” Berane i vrtiću “Radmila Nedić”.

ALDIJANA NOVALIĆ