RUŽDIJA KORAĆ: NEMA TE RELACIJE NA KOJU NE BIH SMIO POĆI SA MOJOM “FIĆOM”

Ruždija Korać sa svojom "fićom"

Nedaleko od centra Petnjice, ispod samog Koraćkog krša nalazi se kuća Ruždije Koraća, pedesettrogodišnjeg kolekcionara automobila “zastava 750” ili popoluarnije „fića“.

Da ovo radi iz ljubavi dokazuje njegov dugogodišnji trud oko njih i samo njihovo održavanje.

„Ja sam ljubimac fiće, a njihovo održavanje mi je hobi.  Dvadeset  šest  godina kako vozim, i vozim samo nju. Mogu ja i drugo auto da vozim, ali ona mi je najmilija“ kaže Ruždija Korać za portal Radija Petnjica.

U svojoj  bašti trenutno je parkirano šest fića, od kojih su dvije potpuno tehnički ispravne, dok ostele četiri služe kao rezerva za djelove.

„Imao sam ih osam, pa su dvije otputovale preko granice, u daleke zemlje, čak do Luksemburga i Holandije, a najstarija koju sada vozim ima oko 41 godinu starosti“, kaže Ruždija.

Sve „fiće“ koje posjeduje su iz istog doba, Jugoslovenske proizvodnje iz Kragujevca, a zahvaljujući tome što je volio da ih održava sebe je dodatno izgradio.

„Iskustvo sam stekao i pravi majstor postao. Ove dvije koje vozim najviše samo sat mogu da budu u kvaru, ako se desi da im nešto otkaže. Odmah se organizujem da ih popravim jer uživam u vožnji. To je za mene pravi merak, a uz to i malo troše“, kaže Ruždija Korać.

„Nekad je fića bila radničko auto, a sada luksuz koji slabo ko posjeduje. Moderno doba donijelo je i moderne automobile. Fiće su se zapostavile, ali traže se. Ja sam sa mojom stizao čak do Niša, a i nema te relacije na kojoj sad ne bih krenuo sa njom“.

Zbog toga što ih ima više, a ima i djelova da ih popravi neku bi i prodao, ali samo nekome ko prepozna njihovu pravu vrijednost i bude spreman dobro da plati.

ALDIJANA NOVALIĆ