KALEMLJENJE: ANES ADROVIĆ “DIVLJE” VOĆKE PRETVARA U PITOME

Rano proljeće je vrijeme kada se i u Bihoru kaleme voćke. Mladi poljoprivrednik i zaljubljenik u voćarstvo Anes Adrović iskoristio je lijepo vrijeme pa je “divlja” stabla kalemljenjem prevtarao u korisna i pitoma. Adrović je ujedno i savjetnik agrobiznis centra u Opštini Petnjica.

„Koristim svaku priliku da na neku pogodnu podlogu, poput zukve ili slično, okalemim neku voćku. Postoji više vrsta kalemljenja. Ovdje kod nas najzastupljenije vrste su kalemljenje pod koru i kalemljenje u procijepu. Ja najčešće koristim ova dva načina“, kazao je Anis za portal Radija Petnjica.

On je objasnio proceduru u kalemljenju.
„Kalemljenje pod koru se vrši tako što se kalemarskim nožem naprvi prorez u obliku slova „T“, nakon toga napravljeni prorez na kori se „razgrne“ i ubaci se jednogodišnja kalem grančica. Nakon toga se to premazuje kalem voskom i zavija rafijom. Dok se kalemljenje u procijepu vrši tako što se podloga sječe na željenoj vidini odakle se planira krošnja. Sječe se ravno, ručnom testerom, onda se pravi procjep, zatim sprema se jednogodišnja kalem grančica i to da ima tri pupoljka. Kalem grančica se priprema tako što se na jednom kraju pravi klin sa obje strane, zatim se ubacuje u procjep. Ukoliko je podloga deblja, postoji mogućnost kalemljenja više sorti na jednoj podlozi“, dodaje Anis.

Prema riječima Adrovića, kalemi se jednom godišnje i to u proljeće, uz početak vegetacije i nije obavezno svake godine.Takođe, pored ovoga postoji još načina kalemljenja, ali se ona na području Bihora manje primjenjuju.

Kalemljenje je operacija kojom se podloga i plemka voćke sjedinjuju i na taj način se stvara nova voćka, čiji je donji dio (od mesta kalemljenja) podloga, a gornji dio plemka – plemenita voćka (sorta).

Kalemljenje je poznato od davnina i ima ogroman značaj za voćarstvo. Sastoji se u sjedinjavanju podloge i pitome plemke iste voćne vrste ili dvije slične voćke.

“Kalemljenje voćaka je među najstarijim veštinama u voćarskoj praksi. Zbog toga je opisano preko 200 načina kalemljenja. Međutim najzastupljeniji su kalemljenje u procijep i englesko kalemljenje. Danas su sve više prisutnija pomagala za kalemljenje, jedna od njih su makaze koje se koriste za kalemljenje jednogodišnjih i dvogodišnjih biljaka, dok se za voćke sa debljim stablom ( podlogom ) koristi ručna testera“, kazao je za portal Radija Petnjica, savjetnik za poljoprivredu, Irfan Agović.

ALDIJANA JAVOROVAC