SUAD AGOVIĆ: U BIHORU I BRESKVE RAĐAJU

Suad Agović na svom imanju

Mladi poljoprivrednik iz Bihora Suad Agović, diplomiranje inženjer poljoprivrede i vodič stručne prakse poljoprivrednog smjera u srednjoj stručnoj školi u Petnjici, sa svojim bratom Samirom Agovićem, na svom imanju, u mjestu Bare, već nekoliko godina vodi brigu o voćnjaku koji su sa ljubavlju zasadili. Ovih dana je aktuelna rezidba, kalemljenje i prskanje.

„Prije pet godina zasadili smo kruške, šljive i jabuke i danas je to pravi voćnjak. O zasadima svakodnevno  vodimo računa, posebno ovih dana kada je potrebno posvetiti više pažnje i preduzeti aktivnosti oko rezidbe, prskanja i kalemljenja. Rezidba je završena, pa se sad pripremamo za druge poslove kako bi naš voćnjak opstao. Ove godine će se biti i plodova, nadamo se“, kazao je mladi poljoprivrednik Suad Agović za portal Radija Petnjica.

„Prije prskanja treba orezati voćke i ukloniti suve grane, mahovinu i lišajeve, pa tek onda temeljno  okupati biljku od korijena do vrha, tako da se oprska svaka i najmanja grančica. Prskati treba po suvom danu bez vjetra i u vrijeme kada je temperatura vazduha iznad pet stepeni. U tu svrhu najčešće se koristi plavo ulje, odnosno preparati na bazi bakra, dok se  crveno ulje koristi u fazi mišijih ušiju. Ono smanjuje i do 50 odsto prskanja u vrijeme vegetacije. Crveno ulje je ekološko sredstvo. Ono se sastoji od rafiniranog parafinskog mineralnog ulja kome je pridodan bakarni spoj, a djeluje kontaktno i protektivno. Ima širok spektar djelovanja za suzbijanje uzroka bolesti voćaka, vinove loze i povrća. Koristi se i za premazivanje rana nakon rezidbe“, kazao je Agović.

Procvjetala breska u Petnjici

Pored voćnjaka, u kojem je zasađeno više od 2.000 sadnica, na svom imanju zasadio je i više od 500 sadnica maline. Prethodnih dana su završili sa rezidbom, a ovih dana će obaviti i prskanje.

Zanimljiv detalj u cjelokupnom prizoru, velikom voćnjaku, u mnoštvu sadnica zasađena je i nekoliko breskvi, koja svake godine donosi rodove. Možda je to nekada bilo nemoguće, jer kažu starijida su bile oštre zime, pa nije moglo opstati stablo ove voćke,  ali zbog promijenjene klime poslednjih nekoliko godina i u Bihoru ona cvjeta i donosi plodove.

 

ALDIJANA NOVALIĆ