Iako bez prisustva autora, koji zbog bolesti i duboke starosti, nije bio u mogućnosti prisustvovati, ZK “Bihor” organizovao vrlo uspjelu promociju knjige memoarske proze “Ostala su sjećanja”, poznatog bihorskog entuzijaste i čovjeka koji je ostao cijeloga života vjeran zavičaju – Haćima Durakovića, dipl. ecc. iz sela Trpezi u Bihoru.
Veliki broj njegove familije koja živi u Luksemburgu, te poznavaoca i poštovalaca njegovog lika i djela – prisustvovali su promociji i do zadnjeg mjesta popunili salu ZK “Bihor” u gradu Rumelangu.
Promociju je otvorio i moderirao Remzija Hajdarpašić, predsjednik UO ZK Bihor, a o knjizi i autoru govorili su književnik Faiz Softić i njegov mnogo  mlađi kolega dipl. ecc. Ruždija Kočan.
Teško je za tako malo vcremena reći sve ono što čini lik i djelo Haćima Durakovića, ali ova knjiga jeste, u neku ruku, sublimat, njegovih djela za koja se bespoštedno zalagao cijeloga života. On nije izdao ideju nosilju iz svoje mladosti i cijeloga života nije prestao vjerovati u dobro ljudi koje nas okružuje, a ko prestane u to vjrerovati – izgubio je dušu – naglasio je, između ostalog, Softić u svom izlaganju.
 Ruždija Kočan, kolega po struci Haćima Durakovića i dugogodišnji prijatelj, govorio je o značaju Haćimovog vizionarstva, te naglasio da će sjeme koje je naš Haćko zasijao ostati zauvijek u našem Bihoru, te naglasio:
 – Haćim je pionir procesa kojima se započelo sa mijenjanjem odnosa prema našem kraju, kao i konkretizacija tih nastojanja. Ovo je upravo prirodan nastavak i nadogradnja onog što su kroz književnu imaginaciju učinili pjesnici, jako prigrlivši svoj zavičaj. I ne samo da su ga spasili svakojakog, pa i toponimskog zatiranja, već mu udahnuli novi život koji se ostvaruje i kroz ono što je Haćim dugi niz godina svom snagom podupirao – rekao je Ruždija Kočan i na samom kraju dodao:
  – Vraćajući zavičaju taj imaginarni i samo njemu jasan dug – Haćim nas je sve zadužio da nastavimo ono što je on tako dugo i sa toliko entuzijazma gajio. Ova knjiga je svjedok vremena i pojedinca koji je sve svoje potencijale stavio u službu zajedničkog dobra i dobrobit svoga kraja.

  U ime porodice i potomaka Haćima Durakovića obratio se Esko Halilović, dipl. ing. agronomije, koji je nadahnut, kao i obično, između ostalog, rekao:
      – Čast mi je da u ime porodice Haćima Durakovića koja je brojna i koja dobrim dijelom živi u Luksemburgu, kažem nekoliko riječi o njemu kao čovjeku i njegovom djelu „Ostala su sjećanja“ koje ne predstavlja niti mit, niti legendu, već suštu realnost i oslikava život čovjeka kome je suđeno da bivstvuje među bihorskim brdima, gaji svoja uvjerenja i svakodnevno brine kako da čovjek u tome kraju bude bolje. Ova knjiga oslikava njegovu borbu u više dimenzija; od pošumljavanja goleti, radnih akcija, probijanja puteva, otvaranje fabričkih pogona, a ujedno ga ni jedna politička struja nije mogla saviti i upotrijebiti za svoje interese – ostao je do kraja vjeran petokraki – naglasio je Halilović.
  U drugom dijelu promocije uspostavljena je puna interakcija između publike i promotera te su se u razgovoru o knjizi i autoru uključili Raif Adrović, Sako Pačariz i Šabo Kršić koji je pojasnio zašto Haćim nikada nije našao uposlenje u petnjičkoj zadruzi koja je u to vrijeme bila vrlo moćna, nego je jedan period radiou Beranama a drugi u Rožajama.

       

PODIJELI