POČELA OBUKA ČLANOVA BIRAČKIH ODBORA U PETNJICI

Obuka članova biračkih odbora u Petnjici

Shodno Zakonu i izboru odbornika i poslanika, a po preporuci Državne izborne komisije, OIK Petnjica je imenovala biračke odbore na predlog parlamentarnih stranaka koje imaju pravo da predlože članove u stalni sastav biračkog odbora.

Poslednji rok je bio 4.april, a OIK je tu proceduru završila prije predviđenog roka. U saradnji sa DIK, danas su organizovali obuku za članove biračkih odbora, a obuci su prisusustvovali predstavnici OEBS-a i ODIHR-a koji prate trening i edukaciju članova biračkih odbora.

„Državna izborna komisija je angažovala i trenere i edukatore koji će obaviti ovaj dio posla, a predsjednik i čalnovi OIK su takođe aktivni i učestvuju u predavanjima i obuci biračkih odbora. Naravno, tu smo da odgovorimo i na složenija pitanja koja interesuje članove biračkih odbora. Veći broj članova, predsjednika i njihovih zamjenika se odazvao edukaciji i sve ide predviđenom dinamikom sa željom da se birački odbori kao najvažniji organ za sprovođenje izbornog procesa budu obučeni na kvalitetan način kako bi se izborni proces sproveo u skladu sa zakonom“, istakao je za portal radija Mersad Latić, predjsednik OIK Petnjica.

Edukacija je počela danas u 10 časova, a predavanje i edukacija se održava u dvije sale administrativnog centra u Petnjici.

DENIS BOŽOVIĆ