KOMUNA: ČEKAJUĆI BIBLIOTEKU U PETNJICI – DAROVI VEĆ PUNE POLICE

Sinan Tiganj

 

Imajući u vidu da je naša opština tek nedavno osnovana i da ne posjeduje uslove za rad biblioteke, osnivanjem JU Centar za kulturu smo predvidjeli da u ovdje uskoro formiramo bibliotečku i muzejsku jedinicu. I prije osnivanja ove ustanove, u okviru Doma kulture kao organizacione jedinice JU Centar za kulturu Berane, započeli  smo nabavku knjižnog fonda. Prvu inicijativu o osnivanju biblioteke pri Domu kulture, uz ostale, pokrenuo je i dr Isat Skenderović prilikom održavanja Dana dijaspore 2009, što će kasnije rezultirati donacijama.

Tako smo do sada uspjeli da, putem raznih donacija i pojedinačnih poklona, prikupimo više od 6.000 knjiga. Prvu donaciju imali smo od našeg književnika Zumbera Muratovića iz Sarajeva, koji je poklonio 100 naslova prilikom promocije svoje knjige” Sejdefini snovi “, još 16. jula 2010. Iste godine smo dobili donaciju od dr Isata Skenderovića i dr Izeta Šabotića, koji su posredstvom Narodne biblioteke “Derviš Sušić” u Tuzli, lično i svojim automobilima donosili knjige tokom svakog njihovog dolaska u zavičaj. I prilikom gostovanja KUD-a “ Bihor “ u Tuzli, u povratku smo u autobusu donijeli oko 600 knjiga. Ova donacija uvaženih doktora nauka iz Tuzle i danas traje.

Takođe, veoma vrijednu kolekciju knjiga dobili smo i od Azema Kožara, još jednog doktora istorijskih nauka iz Tuzle. I od JU Gimnazija „Panto Mališić“ iz Berana dobili smo oko 1300  knjiga. Akciji prikupljanja knjiga pridružio se i Reho Ramčilović, nastavnik maternjeg jezika i književnosti sa 101  naslovom, zatim Zumrerta Sklenderović iz Trpezi, Bajram Ramčilović iz Petnjice , Nadžib Kočan iz Novog Pazara, književnik Zlatko Dukić i ostali. A, najnoviji dar od oko 180 knjiga dobili smo i od Nacionalne biblioteke „Đurađ Crnojević“ Cetinje.

Da se predano radilo najbolje pokazuje i činjenica da je i Ministarstvo kulture prepoznalo našu aktivnost na polju stvaranja bibliotečkog fonda i otvaranja Biblioteke  i Muzejske jedinice  kao organizacione jedinice Centra podržavši projekat „ Adaptacija i opremanje muzejske i bibliotečke jedinice“ sa  10.000 eura. Tako smo već krajem prošle godine nabavili knjižne police firme „Furniture Plus“ iz Beograda i  adaptirali, te priveli namjeni jednu prostoriju u kojoj bi bila i čitaonica sa desetak mjesta.

Ovih dana očekuje se  da SO Petnjica usvoji Plan  program rada  za  tekuću godinu i potvrdi odluke Savjeta Centra za kulturu  o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta , nakon čega  će se raditi na  daljem obezbeđivanju knjižnog fonda a posebno novijih izdanja, školske i studentske literature i na taj načina stvoriće se  uslovi za vraćanje mladih knjizi i nauci. Ovom prilikom se zahvaljujemo svima onima  koji su pomogli na dosadašnjim aktivnostima na ovom polju i apelovao da svako ko ima mogućnosti pokloni ili finanijski podrži  nas u širenju knjižnog fonda  koji bi bili na  usluzi čitaocima naše opštine .

Sinan Tiganj   ( Autor je  direktor JU Centar za kulturu Petnjica)

IZVOR: KOMUNA