NOVI BROJ ČASOPISA KOMUNA

Komuna

Novi 25. broj časopisa za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine “Komun@” odštampan je  i već se nalazi na prodajnim mjestima širom Crne Gore.

Posebno izdanje Komune  je ovoga puta  u cjelosti posvećeno crnogorskom bibliotekarstvu i kojem donosi veliki broj interesantnih tekstova  iz skoro svih biblioteka iz crnogorskih opština.

Časopis započinje uvodnikom “Papirus na svjetskoj mreži “ iz pera Bogića Rakočevića,  prvog čovjeka Nacionalne biblioteke “Đurđe Crnojević” na Cetinju koji ističe “da se biblioteka sada, više nego ikada, nalazi na raskršću svjetova pošto smo svjedoci nevjerovatnih globalnih inovacija u kojima se ljudi sve teže snalaze”

U ovom broju Komune nekoliko tekstova iz najveće crnogorske biblioteke “Đurđe Crnojević” među kojima i onaj pod naslovom Čuvar kuća znanja i obrazovanja koji potpisuje Dragica Lompar, “Milioni u tišini” autorke Milenije Vračar, “Nužan novi softver” Vjenceslave Ševaljević, o nacionalnoj zbirci “Montenegrina “ iz pera Slavice Glendža pod naslovom “Baština unikata i rariteta”, kao i tekst Milorada Milovića o retrosprektivnoj crnogorskoj bibliografiji.

Tu je i zapis  Ljiljane Ćuković  o Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” iz Podgorice  pod naslovom “Čuvar tradicije u digitalnom dobu”, potom priča o bibliotekarstvu u Kotoru do XX vijeka “ Na temeljima slavjanskih čitaonica “ iz pera Jasmine Bajo, tekst Marije Starčević o biblioteci opštestva risanskog “ Čudesna poetska radionica “ i gradskoj biblioteci i čitaonici u Herceg Novom autorke Nevenke Mitrović “Naslovi sa zavičajnim pečatom”.

Tu su i tekst o narodnoj biblioteci u Baru Mile Čordašević pod naslovom “Rajski hram pod Rumijom “ i esej Željka Milovića “Let u lepet knjige “ kao i priče o bibliotekama u Nikšiću autora Mihaila Peroševića pod nazivom “Krugovi knjiške elite”, kao i esej Dragana B.Perovića o sjećanju na knjigoljupce i ostale pod naslovom “Pioniri i tri Vuka “.

U tekstu o vijeku ipo cetinjske čitaonice Vesna Lagator Pjevac piše o Narodnoj biblioteci i čitaonici “Njegoš” pod naslovom “Luča za domaće i izvanjce, a Velimir Ralević  o beranskoj biblioteci “dr Radovan Lalić” o njenim prvim začecima i opstanku punih 140 godina kao “Misiji za Limsku dolinu”.

Edin Smailović iz Bijelog Polja piše o tamošnjoj biblioteci pod naslovom “Ponosni na Jevanđelje i Kur”an, a Veselinka Loktionov o prvoj savremenoj mobilnoj biblioteci “Infobus do kućnog praga “ dok Amer Ramusović piše o zavidnoj tradiciji bibliotekarstva u Andrijevici pod naslovom “Nad knjigom i vojvode i nepismeni “.

 Komun@ donosi i priču Alja Redžematovića o matičnoj biblioteci u Plavu pod naslovom “Tradicija na Racini”, kao i Ibrahima Ibra Rekovića zapis i crtež o nebrizi,  nemarnosti i nestanku nekadašnje brvnare u kojoj je bila smještena  plavska knjižara i čitaonica koja potiče čak iz 1471 godine pod naslovom “Zla sudbina baštine “

“Šerijatski sudija čelnik prve čitaonice “, naslov je teksta Fetije Kurtagić o tradiciji narodne bibliteke u Rožajama, a Kalina Adrović Vulić piše o Memorijalnoj biblioteci “Kadrija Adrović” u Petnjici  pod naslovom “I san na dar zavičaju “, a Sinan Tiganj o budućoj gradskoj biblioteci u tom kraju za čiji početak rada Ministarstvo kulture je već odvojilo 10 hiljada eura.

Tu su i priče o gradskoj biblioteci u Mojkovcu” Knjiga u punom konforu “ iz pera Sonje Manojlović i gradske biblioteke u Danilovgradu “Naslovi u Knjazovom ljetnikovcu “ autora Bojana Brajovića, kao i tekst Ardite Rama o narodnoj biblioteci “Mirko Srzentić”iz Ulcinja kao memoriji najužnijeg crnogorskog grada u koricama.

Đina Bajčetić piše o bibliotekarstvu Pljevljima u tekstu s naslovom “Uz skriptorij Gavrila Trojičanina”, a Dražen Drašković o bibliotekarstvu u Kolašinu pod naslovom “Korice od 128 ljeta “.

U najnovijem 25.broju časopisa Komun@ publikovani su i tekstovi Žarka Mandića koji predstavlja djelo Isaka Kalpačine, pripovjedača, romanopisca i esejistu pod naslovom “ Zvonki jezik Pive i Drobnjaka “, zatim Faruka Dizdarevića koji piše o knjizi Čeda Baćovića “O mehametu i gaziluku “ koji je štampala izdavačka kuća “Almanah “, odlomak iz knjige” Kad se vrijeme plašilo čovjeka “ Rahmana Adrovića koju je priredio i uredio Ramiz Hadzibegović, kao i  nastavak teksta iz prethodnog broja o Bunama Bihoraca u Osmanskom carstvu autora mr Saita Šabotića.

Tu je i tekst o predstavljanju časopisa Komun@ i Starine Crne Gore u Zagrebu  u sklopu manifestacije “Dani crnogorske kulture u Hrvatskoj”, a i ovaj najnoviji broj potpisuju direktor časopisa Amer Ramusović, glavni urednik Minja Bojanić i grafički urednik Voislav Bulatović, a  čitaoci ga mogu pronaći  na svim kioscima štampe i ostalim prodajnim mjestima širom Crne Gore.