REKONSTRUKCIJA CENTRA PETNJICE POČINJE ZA DESET DANA

Samir Agović, predsjednik Opštine Petnjica

Jedna od tačaka dnevnog reda na jučerašnjoj sjednici lokalnog parlamenta u Petnjicu su bila i odbornička pitanja. Izdvojili smo najzanimljivije:

Dr Erol Muratović: Kada se očekuje rekonstrukcija ulica užeg gradskog jezgra Petnjice ?

Samir Agović: Sa Direkcijom javnih radova smo, za prvih 150,000 eura potpisali ugovor i imamo informaciju da bi za nekih 10 dana trebala da počne rekonstrukcija tih ulica, da dođe mehanizacija i počnu radovi. Do Nove godine ćemo od Direkcije dobiti i dodatnih 150, 000 eura.

Izudin Huremović: Da li se uskoro može očekivati nastavak radova na putu od Petnjice – Berane?

Samir Agović: Želim da vas sve obavijestim da je tender za drugu dionicu puta dobila firma „Bemax“, kao i da su obezbijeđena sredstva u iznosu od 7,5 miliona eura, a dionica puta iznosi 12.400 km. Iskreno se nadam da će uskoro biti i potpisan ugovor. Imamo veliku podršku i od Ministarstva saobraćaja i od direkcije javnih radova.

Zumreta Skenderović: Da li će u skorije vrijeme doći do sanacije putnog pravca od Kutnjeg brda prema školi, s obzirom da je zbog obilnih padavina na tom lokalitetu došlo do klizišta ?

Samir Agović: Obišao sam taj dio puta sa direktorom Komunalnog preduzeća i radimo sve što je u našoj moći kako bi rješili ovaj problem.

Selvudin Šabotić: Već duži period na putu Petnjica- Podvade dešavaju se klizišta, pa me interesuje koje je rješenje predviđeno za taj dio puta?

Samir Agović: Upoznali smo Direkciju za saobraćaj sa našim problemom i od njih dobili uvjerenje da će se ubrzo uraditi kvalitetna sanacija tog dijela puta, predviđeno je i postavljanje potpornih zidova.Takođe sam dobio uvjerenja o postavljanju trotoara i rasvjete koja je potrebna za jednu takvu saobraćajnicu.Iskreno se nadam da će ovi problemi biti ubrzo riješeni, kazao je predsjednik.

Muslija Kalić: Nacrt odluke u budžetu predvidio je 125.000 eura za vodovode. Da li će Murovsko vrelo biti uključeno u finansiranje.

Samir Agović: Ministarstvo poljoprivrede je za vodovode izdvojilo 80.000 eura od dok je 20.000 eura obezbijedila opština. Ministar poljoprivrede Milutin Simović ima sluha za potrebe ljudi u Petnjici pa su od ukupnog budžeta izdvojena sredstva i za izgradnju vodovoda na Savin Boru za Višnjicu, a još 5.000 eura za nabavku kabla za vodu i pronalazak rješenja za vodu u Javorovi.

Albin Ćeman: Da li raspolažete sa tačnim podacima koliko je iseljenika otišlo iz  Petnjice, s obzirom na statistiku da je 1991. u Petnjici živjelo 9.224 stanovnika, 2003. godine  9.078 stanpovnika, a 2011 godine 6.830, dok je danas pitanje ima li i 6.000 stanovnika.

Samir Agović: Tražio sam organizaciju okruglog stola na kojem bi se raspravljalo na tu temu jer je to ozbiljna problematika. U talasu iseljavanju u poslednje tri godine iz Petnjice se iselilo 117 ljudi. Fabrika na Boru je najbolji pokazatelj kako jedan čovjek može uložiti veliki kapital i na taj način pomoći i podstaći ljude da ostanu da žive tu.

Mijaz Muratović: Koliki je bruto iznos iz sredstava opštine koji je isplaćen Komunalnoj policiji i jesu li sredstva opravdana? Koliki je iznos bruto sredstava koji je izdvojen od strane opštine za plaćanje dva potpresjednika?

Samir Agović: Odgovorio da su sva sredstva opravdana.

REDAKCIJA RADIJA PETNJICA