POSJETA IZ SKOPLJA: MEĐUNARODNI BALKANSKI UNIVERIZET NUDI STIPENDIJE ZA PETNJIČKE STUDENTE

Danas su u posjeti Opštini Petnjica bili predstavnici Međunarodnog balkanskog univerziteta iz Skoplja, na čelu sa Asst. Prof. Dr Şenerom Bilallijem, koji je prorektor Univerziteta.

Cilj posjete je bila prezentacija i predstavljanje programa Međunarodnog balkanskog univerziteta, učenicima završne godine srednje mješovite škole u Petnjici.

“Svake godine posjećujemo Sandžak i ove godine odlučili smo da dio naše posjete bude i opština Petnjica. Fokusirani smo na studente sa Balkana, iskreno se nadamo da ćemo ove godine imati i studente sa teritorije opštine Petnjica, koji će biti korisnici stipendija koje naš Univerzitet daje najboljim studentima”, kazao je za portal Radija Petnjica, prorektor Univerziteta Asst. Prof. Dr Şener Bilalli.

Međunarodni balkanski univerzitet osnovan je od strane Republike Turske sa sjedištem u Makedoniji, tačnije u Skoplju 2006. godine. Univerzitet broji ukupno sedam fakulteta, 19 smjerova. Predavanja se održavaju na engleskom jeziku.

Pri upisu na Univerzitet, učenici polažu prijemni ispit, obavezno je polaganje ispita znanja engleskog jezika i ispita znanja opšte kulture.

“Ukoliko učenik pri polaganju testa znanja iz engleskog jezika ne zadovolji određene kriterijume, u sklopu našeg Univerziteta postoji škola engleskog jezika i takve učenike šaljemo na izučavanje engleskog jezika u trajanju od godinu i garantujemo da će to znanje biti usvojeno”, dodaje Bilalli.

Na Univerzitetu se trenutno nalazi 2000 studenata. Univerzitet svake godine dodjeljuje 500 stipendija najboljim studentima. Školarina za jednu godinu iznosi 2.000 eura.

Predstavnici Univerziteta su se takođe sastali sa predsjednikom Opštine Samirom Agovićem  i tom prilikom prezentovali program Univerziteta.

“Izuzetna nam je čast što smo imali priliku da se sretnemo sa prorektorom Međunarodnog Balkanskog univerziteta, gospodinom Bilalijem i da od njega dobijemo informaciju šta nudi Univerzitet u Skoplju. Ono što je jako važno je to što je uvaženi professor želio da pomogne našoj Opštini, našoj sredini i da omogući stipendiju za pet studenata, naravno, ukoliko zadovolje kriterijume koji su raspisani i utvrđeni njihovim pravilnikom. Za našu Opštinu je vrlo značajno da ćemo imati pet studenata sa jednog eminentnog univerziteta, kao što je ovaj. Želim da napomenem da je naša orijentacija da će od naredne školske godine i Opština da stipendira talentovane studente, tako da će student moći da studiraju bez opterećenja kad su u pitanju finansije. Ukoliko studenti iz opštine prođu testiranje, lokalna uprava će učestvovati u troškovima smještaja”, kazao je za portal Radija Petnjica, predsjednik Opštine Petnjica, Samir Agović.

Međunarodni Balkanski Univerzitet nalazi se na prvom mjestu, na Šangajskoj listi, univerzita u Makedoniji.

ALDIJANA JAVOROVAC