MINISTAR KULTURE POSJETIO PETNJICU

Danas je Petnjicu posjetio ministar za kulturu Aleksandar Bogdanović, a prema riječima predjsednika opštine Samira Agovića, ministar je razumio želje i potrebe Petnjičana i pružio snažnu podršku, kako za projekte koji su rađeni tako i za projekte koji se rade.

“Ono što je najvažnije zaključili smo da ima prostora da unaprijedimo saradnju što se tiče opštine Petnjica i Ministarstva kulture. Značajna sredstva smo uložili na valorizaciju bihorskog ćilima i na afirmaciji i dodatnim istraživanjima koja radimo u Radmanskoj klisuri. Ova dva projekta smo ocijenili da su najvažnija za našu opštinu. Suština je da je Petnjica prepoznata kao mjesto gdje se kulturni sadržaji odvijaju na pravi način, a posebno u okviru Bihorskog kulturnog ljeta, a interes je i Ministarstva kulture da se i ova manifestacija širi. Ministarstvo kulture je napravilo dobru saradnju sa našom opštinom jer nam je i zajednički cilj da dodatno radimo na afirmaciji kulturnog nasleđa kojim smo veoma bogati. Treba i dalje da unapređujemo sve turističke potencija naše opštine. Cijenimo da je Petnjica prevazišla svoje okvire kada je u pitanju kultura i afirmacija kulturne baštine. Sa ovako dobrom saradnjom, nastavićemo da čini dobra djela i dobre aktivnosti kada je u pitanju naša kulturna baština”, izjavio je Samir Agović nakon sastanka sa ministrom Bogdanovićem.

Ministar Bogdanović je istakao izuzetno zadovoljstvo posjeti Petnjici i lokalnoj upravi na kojoj su konstatovali da na polju kulturnog stvaralaštva imaju dobru saradnju.

“Tu su dani Bihorskog ljeta koju tradicionalno ministarstvo kulture podržava i nastaviće i u narednom periodu. Razgovarali smo i o jednoj inicijativi opštine Petnjica da nominujemo Bihorski ćilim kao materijalno kulturno dobro koje u svakom slučaju zaslužuje veliku pažnju imajući u vidu da je zaštićeno kulturno dobro Crne Gore. Istovremeno smo razgovarali da opština Petnjica u narednom periodu dobije muzej ćilimarstva imajući u vidu zaista značajnu zbirku kulturnog nasleđa kao najznačajnijeg kulturnog nasleđa sa ovih prostora koju kroz instituciju muzeja možemo valorizovati u narednom periodu. Govorili smo i o saradnji iz oblasti kulturne baštine. Tu svakako vidimo prostor kroz program očuvanja i zaštite kulturnih dobara gdje smo posebnom pažnjom analizirali dva lokaliteta. Jedan praistorijski lokalitet Torine gdje je ministarstvo i u prethodnom periodu dalo značajnu podršku, a i u ovoj godini će nastaviti sa arheološkim i konzervatorskim istraživanjima kako bi ovaj lokalitet mogao dodatno da doživi svoju afirmaciju u narednom periodu. Takođe smo govorili o lokalitetu pećina grad koji zalsužuje značajnu pažnju kao i džamija u Petnjici za koju je neophodno u narednom periodu unaprijediti unutrašnji prostor i dogovorili smo da na bazi projektne dokumentacije, koja treba da dođe iz opštine Petnjica, Ministarstvo kulture pronađe mogućnost za podršku i realizaciju jednog ovako značajnog projekta koji je takođe kulturno dobro”, istakao je Aleksandar Bogdanović i pozvao opštinu Petnjica da dodatnu afirmaciju potraži u fondovima kao što je “Kreativna Evropa” kao najveći fond EU iz oblasti kulture i umjetnosti gdje se razne ijede iz ove oblasti mogu podržati u narednom periodu.

“Mi smo predložili jedan koncept snaženja kulturnih potencijala na sjeveru. Tu svakako vidimo prostor da pojedine državne institucije povremeno imaju određene sadržaje na sjeveru kako bi smo na taj način dodatno valorizovali potencijale sjevera. Potrebno je snažiti kulturne sadržaje i uspostavljati nove i to smo spremni kroz saradnju sa nacionalnim kulturnim institucijama da jedan dio aktivnosti usmjerimo ka sjeveru kako bi građani sjevera pun doživljaj kulture kao značajnog segmenta našeg društva. Ostajemo privrženi idejama koje smo danas čuli na sastanku a jedna od tih ideja jeste i uspostvavljanje ljetnje pozornice kako bi građani sa ovog prostora imali mogućnost da u ljetnjim mjesecima dodatno prezentuju one kulturne aktivnosti sa kojima raspolažu i ministarstvo kulture će pružiti punu podršku jedne takve ideje.  Ostajemo privrženi sjeveru i u narednom periodu radimo na snaženju imidža sjevera Crne Gore kroz uspostavljanje jedne regionalne institucije kulture koja će biti multimedijalnog tipa i koja će ponuditi sve ono što sjever u ovom momentu nema. U budžetu za narednu godinu, predvidjećemo sredstva koja će biti namijenjena za izgradnju jedne takve ustanove u kojem će se prezentovati sve ono sa čime sjever raspolaže a to može biti afirmacija sveukupne baštine Crne Gore”, istakao je Aleksandar Bogdanović, ministar kulture u Vladi Crne Gore.

Na pitanje novinara Radija Petnjica koliko je značajan sjever za sveukupnu kulturnu baštinu Crne Gore, ministar je sjever izuzetno važan za razvoj sveukupne ponude Crne Gore. “Vlada Crne  Gore u prethodnom periodu je jako puno radila na afirmaciji sjevera i kao turističke destinacije ali i kao snažnog zamajca za razvoj ekonomskih potencijala kroz izgradnju auto puta gdje se uspješno završava prva dionica i odmah nakon toga nastavljamo afirmacijom ostalih potencijala i nastavkom druge dionice auto puta što je dovoljan dokaz da je vlada Crne Gore maksimalno privržena ideji razvoja sjevera kroz mnoge druge projekte. Ovo naravno vidimo kao veliku šansku za razvoj kulture i upravo kroz razvoj onih sadržaja koje planiramo da uspostavimo u narednom periodu, sjever Crne Gore može dodatno imati određenu kulturnu ponudu koja će na taj način biti jedan potpuno novi proizvod”, kazao je ministar Bogdanović.

DENIS BOŽOVIĆ