ZAVRŠEN 35. FESTIVAL KULTURE U LUKSEMBURGU

Sinoć je u hali LuxExpo u Luksemburgu, spuštena zavjesa na 35. festival multikulture u Luksemburgu, u organizaciji „CLAE“ Luksemburg, koji je okupio preko sto zemalja svijeta čiji građani žive u ovoj maloj, ali što se kulture, razumijevanja i tolerancije tiče – velikoj zemlji.
Festival je i zamišljen kao prezentacija različitosti kultura i tradicija raznih zemalja svijeta od Brazila i dalekih afričkih zemalja do Balkana, Crne Gore i BiH.
U normalnim i civiliziranim državama, različitosti i jesu prednost a ne falinka – poruka je samog festivala. Sve je, ova tri dana, vrvilo od različitosti. Nastupili su mnogi ansabli, folklori, pisci, razni umjetnici, prikazano je kulinarstvo raznih zemalja i mnoge druge osobenosti.

 

Na ovom festivalu, osim nekoliko štandova udruženja čiji članovi dolaze sa prostora Crne Gore i BiH (Bilo je i štandova doseljenika iz drugih ex-Yu republika) u velikoj sali ove hale predstavili su se i pisci iz Crne Gore i BiH, a posebno osvježenja za prepunu salu koja prima blizu dvjesto posjetitelja bila je glumica Narodnog pozorišta iz Sarajeva Hasija Borić. Njena izvedba monodrame „Majka Nuru počesto naruži“ izazvala je neviđenu pažnju i oduševljenje prisutnih, koji nisu u prilici da se često sretaju sa glumcima i prisustvuju pozorišnim predstavama.

Ovo književno-pozorišno druženje otvorio je književnik Faiz Softić koji živi u Luksemburgu i već 15 godina zaredom bavi se organizacijom ovog segmenta festivala.
Nažalost, Branislav Brane Brković, iako je bio pozvan i publika ga očekivala, zbog bolesti nije bio u mogućnosti doputovati u Luksemburg.
Prvi se predstavio književnik Edo Mrđa, porijeklom iz Zavidovića, a koji punih 50 godina živi u Parizu. Pročitao je dirljivu priču „Majčin poljubac“ inpregniranu dubokim emotivnim slojevima u kojima su se mnogi prepoznali.
Poslije njega publici je predstavljen novi broj magazina „Diwan“ koji je imao dvogodišnji zastoj u izlaženju, da bi se sada pojavio u formi zbornika književnih radova. Posebno je apostrofirano pjesništvo sandžačkog pjesnika Hoda Katala čija poezija zauzima jednu trećinu ovoga zbornika, dok su dvije posvećene poeziji koja govori u srebreničkom masakru, te osvrt Murata Baltića na lik i djelo velikog bihorskog, sandžačkog a i svjetskog književnog stvaraoca – Ismeta Rebronju.
O časopisu su govorili Faiz Softić, urednik Almir Mehonić i pjesnik i prozni pisac Sead Ramdedović.
   Safet Hadrović Vrbički, poznati sandžački i crnogorski književnik, predstavio je svoju antologiju „TARIH“ u kojoj je zastupljeno 50 bošnjačkih pisaca razasutih širom svijeta. Pjesme iz antologija čitala je Alma Mucević – Čivović koja je i ovaj put pokazala oratorsko-umjetničku nadarenost.
A onda je divu Narodnog pozorišta iz Sarajeva – Hasiju Borić publici predstavila Mubina Isović rođena u Sarajevu, a koja dugi niz godina živi u Luksemburgu. Od samog stupanja na scenu, od početka pa do kraja, a nastup je trajao preko sat vremena, publika je ostala u neviđenoj tišini i samo se s vremena na vrijeme, začuo smijeh i ovacije oduševljeja, a onda ponovo tajac.
Monodrama „Majka Nuru počesto izgrdi“ je zapravo osvjetljenje žene muslimanke u jednom vremenu, posmatrano iz više kulturoloških uglova i  tumačena je na više svjetskih jezika, kao i viđenje iste iz raznih dijelova ex – YU.
Na kraju se završilo suzama jer je glumica, na sebi svojstven način, izgovorila mjesta prebivališta velikog broja likova iz monodrame koja su uglavnom bila sarajevska i bosanska groblja.
F.S.