JAVNI POZIV: PODRŠKA ZA MLADE POLJOPRIVREDNIKE

Opština Petnjica

Sektor za poljoprivredu opštine Petnjica je obavijestilo građane Petnjice da je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo Javni poziv za dodjelu podrške pokretanju poslovanja mladih poljoprivrednika za 2018. godinu.

 

Javni poziv objavljuje se drugi put i rezultat je politike Ministarstva koje je prepoznalo značaj mladih ljudi u razvijanju poljoprivredne proizvodnje, povećanju površina obradivog zemljišta, ali i smanjenju trenda depopulacije ruralnih područja.

Ova mjera podrške predstavlja šansu da započnu sopstveni biznis u poljoprivredi mladi ljudi, starosti od 18 do 35 godina, koji su nezaposleni i imaju završenu srednju poljoprivrednu/veterinarsku školu ili završen poljoprivredni/biotehnički/veterinarski fakultet, a koji posjeduju ili imaju poljoprivredno zemljište u zakupu.

Kako su saopštili iz službe za poljoprivredu opštine Petnjica, mogućnosti definisane javnim pozivom su kupovina stoke i pčelinjih društva, sjemenskog i sadnog materijala, zatim adaptacija i/ili rekonstrukcija objekata, plastenika i drugih pomoćnih objekata (npr. objekat za skladištenje stajskog đubriva i sl.).

Korisnici mjere, takođe, mogu podizati nove i/ili revitalizovati i modernizovati postojeće višegodišnje zasade. Podržava se i nabavka namjenske opreme i mehanizacije, sistema za navodnjavanje, kao i protivgradne mreže. Budućim mladim poljoprivrednim proizvođačima sa područja Bihora, Služba za poljoprivredu opštine Petnjica  stoji na raspolaganju.

DENIS BOŽOVIĆ