LION HODŽIĆ: PALJENJEM UDŽBENIKA UGROŽENA ŽIVOTNA SREDINA

Lion Hodžić

Nakon informacije o spaljivanju udžbenika u dvorištu OŠ Mahmut Adrović, pismom za javnost se obratio Lion Hodžić, aktivista petnjičke NVO Liberalni poredak.

“Shodno pravima koja mi omogućava statut NVO Liberalni poredak, a koja se odnose na očuvanje životne sredine, reagujem na događaj koji se desio. Naime, uprava Osnovne škole Mahmut Adrović je u školskom dvorištu spalila knjige, udžbenike i ostala školska sredstva i time ozbiljno ugrozila i narušila životnu sredinu. NVO Liberalni poredak najstrožije osuđuje ovaj nehumani gest. Takođe, ovim putem apelujem na nadležne organe da najstrožije sankcionišu počinioce i aktere ovog događaja. Nagovještavam da ću kao predstavnik nekoliko puta pomenutog udruženja, uložiti sve svoje napore da počinioci budu kažnjeni, ako to nadležni organi ne učine sami u najkraćem mogućem roku. Svjestan da je kraj nedelje, ali isto tako je cijela nedelja pred nama. Zamolio bih sve građane koji posjeduju materijal u vidu fotografija ili video zapisa koji dokazuju ovo djelovanje, da pošalju na mejl koji ce se nalazi na kraju ovog teksta.

Posebno bih skrenuo pažnju da u mom pedigreu nema niti jedna politička ili bilo koja druga mrlja, pa stoga upozoravam sve da ne politicizuju moje saopštenje i da ću pokrenuti krivičnu prijavu zbog uvrede časti protiv svakog ko iznese bilo šta vezano za mene kao pojedinca ili organizaciju, a za to ne bude imao dokaze. Unaprijed najavljujem sve konsekvence nakon potencijalnog kontaminiranja mojeg humanog djelovanja. Ni u jednom trenutku mi nije namjera da ikog osuđujem na političkoj osnovi, reagujem isključivo iz svojih humanih i moralnih ubjeđenja. Ovo nije pravdanje, niti bilo ko ima pravo da tako shvati.

Apelovao bih i na uvaženog profesora Muja Rastodera da podnese krivičnu prijavu zbog narušavanja autorskih prava prema prirodnoj umjetničkoj skulpturi, koja je takođe spaljena. Takođe bih napomenuo da svi građani, kako užeg dijela đe je spaljivanje izvršeno, tako i svi ostali, trebaju da se obrate nadležnim organima sa krivičnom prijavom, zbog skrnavljenja životne sredine i osnovnih uslova egzistencije, na koje skrnavljenje niko nema pravo”. [email protected]