USKORO 25. BROJ REVIJE BIHOR

U izdanju ZK „BIHOR“ iz Luksemburga uskoro izlazi 25. broj revije Bihor, koja, na 68 stranica, donosi tekstove iz svih sfera života: društvenih aktivnosti, političkog života, kulture i sporta. U ovom broju u rubrici „Umjesto riječi urednika“ revija donosi tekst Gojka Berića „Zastrašujući kolektivizam“ koji se bavi genezom ratnih zločina i njihovih stratega iz rata u BiH, te o odnosu nacije prema zločinima i zločincima iz vlastitih redova.
U bogatoj rubrici „Hronika udruženja“, revija donosi tekst o tradicionalnom festivalu kulture u Luksemburgu u organizaciji ZK Bihor – Dani bošnjačke kulture, o Izbornoj i generalnoj skupštini, te o drugim aktivnostima ovog udruženja.
U rubrici Društvene teme u ovom broju se može pročitati analitički tekst: Šta je Bosni Turska, a šta Turskoj Bosna.

U rubrici Iz zavičaja revija donosi tekst o penzioneru – sportskom veteranu Beću Šabbotiću, čovjeku koji ne posustaje ni u trećem dobu. Tekst potpisuje Amer Ramusović. U istoj rubrici imamo i tekst „Hoće li biti obnovljena jedna od najstarijih džamija U Bihoru – Hajdarpašina džamija u selu Radulići u Donjem Bihoru“.

 

U rubrici istorijske teme, Jovan Muhadinović piše o odnosima Turske i Crne Gore u vremenu od 1878 – 1912. godine, a u rubrici Portret Remzija Hajdarpašić piše o Suki Kijametu, čovjeku koji je jedan od osnivača udruženja ZK Bihor i koji je za sve vrijeme postojanja udruženja bio jedan od njegovih čvrstih stubova.

Esad Bajtal, sociolog i politički analitičar, govori kako smo sa ZABNOBIH – om bili Evropa i prije Evrope.

Ovaj broj revije Bihor donosi opširan intervju sa prvim predsjednikom opštine Petnjica poslije povratka statusa opštine – Samirom Agovićem. „Ne postoji ni jedna opština u Crnoj Gori koja je, srazmjerno broju stanovnika, učinila više za svoje građane od ove mlade opštine“ – ponosno naglašava Agović. No, ovdje smo dotakli širok spektar pitanja i odgovora kada je u pitanju društveni i privredni razvoj Gornjeg Bihora.
“MUSLIMANE SAM MASAKRIRAO BATINAMA, BIO SAM LUD“ je feljton iz knjige nedavno preminule  Jasne Babić, jedne od najpoznatijih istraživačkih novinarki u Hrvatskoj. Povodom njene smrti magazin Stav prenosi dijelove knjige “Zagrebačka mafija”, koju je feljtonizirao hrvatski portal Express. Treći dio feljtona govori o Veselinu Marinovu. Revija Bihor preuzima ovaj feljton iz pomenutog magazina.

Esko Muratović prof. filozofije u Nikšiću se i u ovom broju bavi leksikom Bihora i donosi nam pregršt jezičkog bogatstva otkrivajući i čuvajući od zaborava prastare riječi i ukazujući na njihovu melodičnost i slikovitost.

U rubrici Kultura revija piše o laureatu nacionalne nagrade BNV iz Novog Pazara – Pero Ćamila Sijarića, koje je za prošlu godinu dodijeljena Muratu Baltiću piscu porijeklom iz Sjenice, kaso i dvije originalne priče autora porijeklom iz Bihora: Saita Šabotića, priča Kijametski dan i Reha Ramčilovića priča Vasika. Tu je i autobiografski tekst akademika Abdulaha Sidrana: Mali Avdo veliki šampion u bježanju od kuće.
   Ruždija Kočan se temeljito osvrnuo na bihorsku sevdalinku – pjesmu Kaja, pod naslovom: Kaju je od zaborava sačuvala tuga.
U sportskoj rubrici revija donosi tekstove o najmlađim sportistima u Luksemburgu koji vode porijeklo iz Bihora i Crne Gore.
Osim ovih tekstova tu je i niz drugih koje, u svakom slučaju, vrijedi pročitati.
i ovaj broj revije Bihor u tiražu od 1 000 primjeraka biće odštampan u štampariji Merkator u Bijelom Polju, a jedan dio tiraža je već unaprijed rasprodan. Budući da je ovo 25. jubilarni broj, planira se niz promocija širom Evrope.
Glavni i odgovorni urednik revije „Bihor“ Faiz Softić, književnik