FABRIKA “EUROBOR”: OBUKA U PUNOM JEKU, GOTOVI PRVI PEŠKIRI

Fabrika za proizvodnju peškira „EuroBor“ na Boru je otpočela sa obukom radnika već nekih dvadesetak dana. Trenutno na mašinama za šivenje radi deset radnica, a pet muškaraca obavlja posao linijeske proizvodnje peškira i pakovanje. Posao obuke i usavršavanja je povjeren Efrailu Demirkolu iz Turske i prem njegovim riječima potrebno je od tri do šest mjeseci da bi se radnik obučio za rad na mašinama za šivenje i postao vrhunski majstor.Međutim, jedan mjesec obuke je sasvim dovoljan da radnik savlada tehniku i da taj  proizvod bude spreman za tržište.  Trenutno se petnaestak radnika obučava svakog radnog dana od 10 do 18 časova, a od 1.februara, kako kaže suvlasnik Ismail Arslan, radnici će otpočeti sa radom u smjenama, od 8 do 16 časova.

 

„Zadovoljan sam na koji način su radnici pristupili obuci kao i njihovim brzim shvatanjem tehnike. Već imamo u magacinu proizvoda koji su spremni i to ćemo da plasiramo na domaćem tržištu. Kako budemo širili tržište, tako ćemo i da povećavamo i obim proizvodnje što će, naravno, da zahtijeva i nova zapošljavanja. Tržište sve diktira, a mi smo ubijeđeni da će peškiri „EuroBor“ ubrzo postati brend i da nećemo imati problema sa plasmanom“, kazao je Ismail za portal radija.

Jedna od radnica koja je od prvog dana u fabrici Selma Palamar, kaže da je zadovoljna početkom.

„Već sam na obuci oko 20-tak dana i zadovoljna sam. Moram priznati da je u početku bilo straha i da nisam bila sigurna u sebe, ali, to se pokazalo neopravdanim i sada sam više nego zadovoljna“, kaže Palamar.

Za razliku od nje Aldina Rastoder prvi dan obuke nije pao teško.

“Nadam se da ču relativno brzo savladati rad na mašini za šivenje”, kaže Rastoder.

DENIS BOŽOVIĆ