U kasnim popodnevnim satima 6. januara ove godine, u velikoj gradskoj sali grada Rumelanža u Luksemburgu, otpočela je Generalna, a ujedno i Izborna skupština ZK “Bihor”.

Ova skupština, deveta po redu od osnivanja udruženja, započela je u prijateljskom tonu u prisustvu velikog broja članova kluba, te njihovih porodica i prijatelja. Skupštinu je otvorila predsjednica skupštine Safija Rastoder, a predsjednik Upravnog odbora Esko Halilović, u svom nadahnutom obraćanju, govorio je o uspjesima udruženja u zadnje dvije godine koliko je i trajao njegov prvi i drugi mandat na čelu Upravnog odbora i naglasio da je ZK “Bihor” iz Luksemburga, primjer kolektivne organizovanosti, kvalitetnog rada, kao i primjer sloge među članstvom koje od prvog dana zna šta hoće i neprestano stremi zadatim ciljevima, te je, između ostalog, rekao:

Dragi prijatelji,
Mi smo u prošloj godini održali trideset sastanaka UO. Tokom ove dvije godine koliko sam ostao na čelu predsjednika UO ZK „Bihor“, trudio sam se da naše udruženje što je više moguće izraste i da ostane prepoznatljiva organizacija doseljenika u Luksemburgu. Tako je i bilo; u relativno kratkom vremenskom intervalu dobili smo dva prestižna državna priznanja: nagradu „Iskra“ za filantropiju i dobročinstvo i Nagradu za doprinos u oblasti razvoja kulture, te također prestižno priznanje opštine Petnjica „4. avgust“ koju ćemo i dalje shodno našim mogućnostima nastaviti pomagati, ali ne samo nju. Naša srca otvorena su prema svim dobronamjernim ljudima u Crnoj Gori, pa i šire kome je potrebna pomoć i koga možemo učiniti sretnijim.
Ne smijemo zaboraviti da je revija Bihor izrasla u svjetski medij koji se rado čita širom svijeta. Ne samo u Luksemburgu i u Bihoru, već širom svijeta.
Za uspjeh samoga udruženja nemjerljiv je doprinos revije, kao i česte reportaže i novinski članci koji iz našeg udruženja putem TV Crne Gore i raznih drugi medija odlaze u svijet.
ZK Bihor je danas najrespektabilnije udruženje doseljenika iz Crne Gore u cijelome svijetu. O nama se zna i o nama se priča. Od nas se uči i mnogi pokušavaju kopirati naše programe i način organizovanja što nas jako raduje i mi smo spremni za pomoć i saradnju sa svim dobronamjernim ljudima širom planete.
Ugled ZK „Bihor“ se ne smije narušavati, i svaki član ovog udruženja dužan se je odgovorno i s poštovanjem odnositi prema ovome što smo uradili i što nam služi za ponos.
Mi smo skoro jedino udruženje u svijetu koje je od svoga novca kupilo svoje prostorije koje već uveliko služe svrsi.
Ko god da bude na čelu ovoga udruženja u narednom periodu – dužan je voditi računa da klima u klubu uvijek bude na zadovoljstvo svih članova i onih koji posjećuju naše prostorije.
Ovo je naša zajednička kuća i vodimo računa da u njoj svaka stvar bude na svome mjestu i onda ćemo i u narednom periodu imate festivale, druženja i razne manifestacije koje pobuđuju i potpomažu naše intelektualno sazrijevanje. Zato se na kraju i družimo da jedni od drugih učimo i jedni druge pomažemo na razne načine.
Blagajnik udruženja Sabit Šabotić, detaljno je elaborirao finansijske tokove tokom predhodne godine, te na kraju podnio kompletan finansijski izvještaj. Harun Halilović, predsjednik finansijske komisije je taokđer iznio izvještaj ovog organa udruženja i naglasio da je i pored velikih izdataka tokom predhodne godine, finansijski bilans pozitivan.
Na ovoj skupštini izabran je novi Upravni odbor, finansijska komisija, predsjednik savjeta i predsjednik skupštine.

U novi Upravni odbor izabrani su: Esko Halilović, Suka Kijamet, Raif Adrović, Hamid Rastoder, Meho Ćeman, Alija Skenderović, Alija Rastoder, Sead Agović, Hamdija Rastoder, Amer Gorčević, Remzija Hajdarpašić, Edin Medo Latić, Sabit Šabotić, Safija Rastoder i Nuradin Nino Muhović.
Upravni odbor je za novog predsjednika izabrao Remziju Hajdarpašića, a za potpredsjednika Edina Meda Latića. Sekretar će biti Hamdija Rastoder, predsjednik savjeta biće Hamid Rastoder, a predsjednik skupštine Nuradin Nino Muhović, dok će poslove blagajnika obavljati: Raif Adrović i Sead Agović.
Ugođaj je obogatio folk – pjevač Emil Skenderović, a i Edin Kačar, kao gost na ovoj skupštini, koji je doputovao iz Podgorice, otpjevao je nekoliko hitova poznatih pjevača sa Balkana.
Kada se spustila zavjesa na ovogodišnju Skupštinu ZK “Bihor” iz Luksemburga većina članova novog Upravnog odbora, kao i članova kluba, svjesni obaveza koje ih očekuju – još jednom su nazdravili!
Na kraju novoizabrani predsjednik udruženja Remzija Hajdarpašić je naglasio da su pred udruženjem veliki zadaci i očekivanja – ali, duboko sam uvjeren, da će i ovaj Upravni odbor odgovoriti zadatku, te da ćemo se i na kraju ove godine ponositi postignutim rezultatima – naglasio je novi presjednik.
Druženje je nastavljeno do kasno u noć.

F.S.