ISMAIL ARSLAN: ZAPOSLIĆEMO 50 RADNIKA U FABRICI PEŠKIRA NA BORU

Ismail Arslan

Kada se prije šest mjeseci, u tri sata ujutro, obreo u petnjičkom selu Bor, turski biznismen Ismail Arslan nije znao da će mu to obilježiti 2017, a po svemu sudeći i narednu godinu. Suvlasnik kompanije „Euro Bor“, u okviru koje će raditi fabrika peškira, prije nekoliko dana iz Turske je dopremio i prve metre sirovine za izradu bihorskog peškira koji će, kako tvrdi „pokoriti“ region. Arslanov partner u poslu, Mehmed Adrović kaže da je optimizam turskog tekstilca opravdan, a da je njegov portfolio više nego impresivan.
Četrdesetdvogodišnji Ismail Arslan rođen je u Denizliju, turskom gradu poznatom po razvijenoj tekstilnoj industriji. Dvadeset godina je u poslu sa tekstilom, oženjen je i ima troje djece, koja ga, kako to obično biva, gledaju samo tokom praznika.
“Moj put je manje-više sličan mnogim biznismenima. Počeo sam kao običan radnik, pekao sam zanat i znao sam svoje sposobnosti. Vrlo brzo sam otvorio fabriku u Denizliju gdje sam zapošljavao 200 radnika”, priča Arslan.
Njegovi počeci vezani su za ogromno tursko tržiše ali je brzo uvidio mogućnosti internacionalnog poslovanja, pa je prije četiri godine počeo da osvaja tržišta Francuske, Njemačke, Austrije, SAD, Balkana….
“Već dvije godine radim i za UN. Ne mogu reći o kojim konkretno instituciojama se radi jer je ugovorima to zabranjeno ali mogu reći da je riječ o veoma ozbiljnim poslovima”, kaže Arslan.
Govoreći o Crnoj Gori i interesovanju za ulaganje na sjeveru naše zemlje, turski biznismen kaže da ranije nije ni čuo za “Karadag”, te da je sa prijateljem iz Izmira obišao Balkan.
“Znam da je Balkan, sa istorijskog aspekta bitan ali I to da je sada bitan i kao poželjno tržište. Obišli smo sjever Crne Gore, imali smo puno sastanaka, od kojih su neki bili potpuni promašaji, a neki pun pogodak. Tako sam otkrio i Petnjicu kroz lik I djelo ozbiljnog privrednika Mehmeda Adrovića”, kaže Arslan.

Od ideje do realizacije dug je put, pa je tako ovaj mladi biznismen, budućeg partnera čekao na Boru do tri sata ujutro kako bi se uvjerio da se dobijeni podaci o perspektivi u Petnjici poklapaju sa stvarnim stanjem.
“ Mehmed je bio na nekom sastanaku u Petnjici do tri poslije ponoći, a onda smo došli na Bor, uveć postojeću zgradu buduće fabrike i razgovarali do ujutro. On mi je tokom razgovora rekao da želi da učini nešto za ovaj narod I da vjeruje u uspjeh. Njegove potrebe I ozbiljnost su se poklopile sa mojim razmišljanjem. Tako je sve krenulo”, priča Arslan.
U narednim mjesecima u Petnjici I na Boru najviše ga je dojmilo gostoprimstvo Bihoraca. Međutim, prema njegovom kazivanju nije sve išlo “kao po loju”. Bilo je I onih koji nijesu bili naklonjeni I koji su njegovo prisustvo I saradnju sa Adrovićem koristili u svrhu političkih nadgornjavanja. Ipak on vjeruje da su ti problem ostali iza I da je skori početak proizvodnje odbacio sve sumnje u iskrenost i valjanost ovog projekta.
“Jako mi je važna podrška svih struktura, od države do opštine pa i “običnih” ljudi. Iz iskustva drugih binismena, kao I iz dobijenih podataka znam da su Vlada Crne Gore I Opština Petnjica otvoreni za ovu podršku I da na ta dva nivoa imamo apsolutnu podršku, što je jako važno za brži uspjeh”, kaže turski biznismen dodajući da je i Republika Turska postiče svoje privrednike da ulažu u ovaj region.

Govoreći o redoljedu koraka ka početku proizvodnje Ismail Arslan je saopštio da će prije svega napraviti izbor radnika
“Znam da je u Bihoru najizraženiji problem iseljavanje i ako da Bog, pa budemo imali sreću sa izborom radika, dosta njih će odustati da sreću traže po Evropi, jer imamo namjeru da otvaramo još mnogo velikih poslova. Možda ćemo početi sa dvadesetak radika, ali ćemo za kratko vrijeme uposliti i svih pedeset. Mnogi moji prijatelji, privrednici znaju da sam ovdje i prate šta radim, Čekaju da vidi kako ću proći tako da će moj uspjeh biti I uspjeh Bihora i Crne Gore. Moram dobiti ovu bitku da bih se opravdao i ovdje a I u u Turskoj”, rekao je Arslan.

SAMIR RASTODER