HALIL AGOVIĆ: O BIHORU S PONOSOM PRIČAM GDJE GOD DA SE NALAZIM

Halil Agović

Predsjednik Skupštine udruženja “Luksemburg- Crna Gora“, Halil Agović, jedan od mnogobrojnih humanista iz Bihora koji žive daleko od zavičaja, ove godine je bio kandidat za filantropsku nagradu “Iskra” u kategoriji “Individualni doprinos”.

“Velika je čast biti nominovan za dodjelu prestižne nagrade kao što je “ISKRA“.  Meni je to dodatni podstrek za dalji rad i veći doprinos zavičaju o kojem s ponosom govorim gdje god da se nalazim“, rekao je Agović.

Agović je završio studije na Višoj pedagoškoj školi u Nikšiću, a živi i radi u gradu Esch-Alzette u Luksemburgu od 1988. godine. Ovaj vrijedni Bihorac je prije odlaska van granica Crne Gore radio kao učitelj u više osnovnih škola u petnjičkoj opštini.

“Udruženje Luksemburg- Crna Gora postoji od 1996. godine. Osnovano je iz ljubavi prema domovini i želji da se na neki način odužim mjestu odakle potičem. Udruženje je prvobitno nosilo naziv “Sandžak“ dok je kasnije, 2006. godine kada je Crna Gora obnovila nezavisnost, mojom odlukom,  preimenovano u udruženje “Luksemburg- Crna Gora“  kao znak prijateljstva između ove dvije države. Udruženje trenutno ima 90 članova. Izdvojio bih i folklornu sekciju pod nazivom “Evropa“, koja ima više od 300 članova”, navodi predsjednik Skupštine udruženja.

Agović je takođe osnivač  fudbalske i šahovske sekcije, koje djeluju u okviru udruženja “Luksemburg- Crna Gora“.

Dva projekta koja se izdvajaju u radu ovog vrijednog Bihorca su podrška razvoju seoskog turizma u Petnjici i finansijska podrška za izgradnju puta Bioča-Lješnica-Petnjica u vrijednosti od 15.000 tadašnjih njemačkih maraka. Agović takođe, pomaže Bihorcima, a pomoć je stigla na adresu 20 porodica i to od osnovnih životnih namirnica do izgradnje kuća.

ALDIJANA JAVOROVAC