DNEVNE NOVINE: PSI I DŽUKELE

Izbori: Ilustracija
Demokratska Crna Gora Alekse Bečića je na ponovljenim izborima u Savinom Boru, u petnjičkoj opštini, uspjela da osvoji dodatnih 14 glasova (u prvom krugu imala je samo pet) i tako dobije jedan mandat u lokalnom parlamentu. Za kravatašku partiju izuzetan uspjeh, reklo bi se, ali i velika sramota za petnjičke glasače. Pažljivom analizom rezultata u Savinom Boru, naime, lako se dolazi do egzaktno neoborivog zaključka da su Bečićevi puleni došli do mandata u petnjičkom parlamentu (bivšim) glasovima, prije svega, Bošnjačke stranke, Krivokapićeve SDP i Brajovićevih socijaldemokrata. Zašto su glasači BS, SDP i SD, za samo nekoliko dana „obrnuli ćurak“, njima na obraz.
Da li je presudila neka Bečićeva boca ili lizalica na pragu od kuće, opet njima na obraz. Ili će biti da je ponovo, po Rankovoj recepturi, primijenjen kolašinski metod političke trgovine, poznat pod nazivom „Đurđevina“, s tim da Albin Ćeman ipak nema izborni potencijal političkog beščašća koji je dosegla Željka Vuksanović.
Valja znati, koliko god to „režimski“ zvučalo, ali je egzaktno neoborivo, da je u Savinom Boru Demokratska partija socijalista, u tim ponovljenim izborima, dobila 102 glasa, čak 23 više nego na prethodnom glasanju, odnosno skoro šest puta više od Bečićevih poletaraca. Po tehnologiji izborne računice, međutim, ta 23 nova glasa DPS-u su samo potvrdila njihovih 20 mandata, a Bečićevih skromnih 14 , donijela njima jedan mandat. Malo nelogično, ali je tako.
I ništa sporno, da se na društvenim mrežama nijesu pojavili Bečićevi jastrebovi sa sablasnim porukama, nesumnjivo inspirisanim sopstvenim vrlo ozbiljnim frustracijama i bolesnom količinom mržnje. Tako izvjesni politički i svakovrsni drugi anonimus, Nemanja Tomović, 12. decembra, u 22.07, vrlo ćiriličnim pismom, „čestita“ Albinu Ćemanu na odborničkom mjestu u petnjičkom parlamentu. Piše Tomović: „Još jedna pobjeda nad režimskim psima! Našli smo one pokradene glasove i u Petnjici ostvarili jedan mandat!“
Pošto Tomović nije precizno definisao ko su u toj njegovoj priči „psi“, a posebno je apostrofirao da su „našli pokradene glasove“, moglo bi se, po elementarnoj logici, zaključiti da se njegova bolesna kvalifikacija odnosi na glasače Bošnjačke stranke i Rankove Socijaldemokratske partije, jer su oni u najvećem minusu u drugom krugu glasanja. (BS je sa 14 pao na tri glasa, SDP je dobio četiri glasa dok je na prethodnom glasanju imao sedam).
U svakom slučaju, Tomovićeva psihodelična primjedba, koliko god on imao baš  tu namjeru, ne može da se odnosi na DPS, koji je „porastao“ za 23 glasa. Ili je u stanju euforičkog rastrojstva zbog osvojenog jednog mandata  Tomović zaboravio na činjenice, pa neoprezno emituje veliku količinu gluposti, gadosti i uvreda, čak i na svoju štetu. Što i ne iznenađuje, jer njegov šef Bečić forsira upravo takvu vrstu javne komunikacije, sa velikom količinom praznih, ali teških riječi, u odsustvu racionalne političke vizije i programa.
Na kraju treba podsjetiti da pas uglavnom uživa ugled najboljeg čovjekovog prijatelja. Sa druge strane, bar u podgoričkom žargonu, džukela je karakterna osobina lošeg, zlog, nepristojnog, nevaspitanog, lažljivog i nemoralnog čovjeka.
Pa neka Petnjičani, bilo kojoj političkoj opciji pripadali, sad vide kome su omogućili da uđe u njihov parlament.
Ljekovito je znati razliku između psa i džukele!
(PREUZETO – DNEVNE NOVINE: GORAN POPOVIĆ)
*************
(Stavovi i komentari iz preuzetih tekstova drugih medija ne odražavaju stav Radija Petnjica)