ASMIR ZVEROTIĆ: OD STOČARSTVA MOŽE DOBRO DA SE ŽIVI, ALI MORA DA SE RADI

Asmir Zverotić

Asmir Zverotić iz Vrševa je dokaz da od stočarstva i poljoprivrede može da se živi i u Bihoru. On je svoj gazda, a radom i trudom i dobrom organizacijom sve se može postići i obezbijediti relativno dobar život za njegovu šestočlanu porodicu.

Asmir se posvetio stočarstvu i trenutno ima 15 krava i dva bika kao i preko 100 ovaca. Ne žali se i kaže da ima dovoljno za pristojan život.

„Ko hoće da radi može da živi od stočarstva. Uslove imam sve. Mehanizaciju sam svu dobio od ministarstva poljoprivrede sve na 50% do 60% od ukupne vrijednosti. Od 2012.godine smo napredovali što se tiče saradnje i pomoći Ministarstva poljoprivrede. Saradnja je dobra i sa opštinom Petnjica i sa Selekcionom službom, tako da sa te strane sam izuzetno zadovoljan“, kaže Asmir za portal radija.

Kada je riječ o hrani za stoku, kaže da je obezbijedio, ali da se nikada ne zna.

„Uglavnom sam kosio, a ono što je falilo to sam prikupio i trebalo bi da imam za zimu. Međutim, nikada se ne zna. Zavisi od zime i koliko će ona trajat“, kaže Asmir u nadi da zima neće biti surova i da će svoje stado ovaca i govedi izimit do proleća bez posledica a onda izdiže u planinu Ciglen. Jedino na šta ima zamjerku u ovim prvim danima kada je snijeg obijelio Vrševom jeste put zatrpan snijegom.

„Put nije čišćen. Mene zovu da čistim jer imam traktor, ali kad nemam „nož“ za čišćene onda zalud. Da mi hoće barem njega obezbijedit, onda bih ja čistio snijeg i održavao put prohodnim“, kaže Asmir. Neka mi opština obezbijedi nož, a ja bih traktor obezbijedio i onda bi dobro bilo“, dodaje Asmir Zverotić.

Supruga muze i siri, i kaže da neorganizovani otkup predstavlja veliki problem. Asmir svoje proizvode uglavnom plasira u van države Crne Gore.

„U sezoni, maj i jun, kada je najbolja muža, na dnevnom nivou imam više od 120 litara mlijeka. Sve se to siri, pravi kajmak i sve plasiram van. Par puta sam isporučivao megamarketima u Beranama sir. Plate dobro, ali brzo oni zadovolje svoje potrebe, tako da na njih dugoročno ne mogu da računam. Zato uglavnom sve plasiram u vani i tamo su mi sigurne mušterije“, kaže Asmir Zverotić.

O širenju stočnog fonda trenutno ne razmišlja zato što nema prostora. Mada, kako kaže, za jedno domaćinstvo je sasvim dovoljno i može da se živi dobro i da se izvuče dobra plata. „Sve mašine imam, sve priključke, džipove, kola i sve što mi je neophodno bilo da olakšam život na selu, samo treba da se radi“, kaže Asmir i dodaje da je na planini Ciglen napravio vikendicu. Za stoku je napravio štalu preko 20 metara dugačku, a ima i njive koje obrađuje i tamo vrši zasad.

DENIS BOŽOVIĆ