PREMIJERNO EMITOVANA RADIO DRAMA U REŽIJI MIRSADA RASTODERA

Radio drama “Ništa nije isto”, po tekstu Nade Bukilić, a u režiji Mirsada Rastodera, premijerno je emitovana na Radiju Crne Gore i u sali Crnogorskog narodnog pozorišta.
U sre­di­štu za­ple­ta je nenadani su­sret dva pri­ja­te­lja, nakon skoro tri decenije, ko­ji se kr­oz razgo­vor pre­tva­ra u isti­nu o jednoj že­ni, oko­sni­ci ži­vo­ta i jed­no­g i dru­go­g dram­skog ju­na­ka. Prvi, Muśo Irvas (Mirko Vlahović) je sve vrijeme proveo u Podgorici, osjećajući se zaboravljenim od nekad najboljeg prijatelja, Petra Amerikanca (Danilo Čelebić), koji se tokom trideset godina provedenih u Americi nijednom nije javio. Vozeći se ulicama glavnog grada, oživljavaju uspomene, prisjećajući se nekada kultnih titogradskih mjesta i susreću tipične crnogorske likove.
Pored Vlahovića i Čelebića, uloge tumače Ivo­na Čo­vić-Ja­ći­mo­vić, Omar Baj­ram­spa­hić, Vu­le Mar­ko­vić, Ma­raš De­dvu­kaj, kao i Mi­lo­rad Fi­li­po­vić, Le­la Tu­zo­vić, Sla­ven­ka Ma­ko­če­vić, Bo­ro Vuk­če­vić i Ve­sna Đu­ro­vić. Asi­stent re­ži­je je Bo­ris Dra­go­je­vić, mu­zič­ka ured­ni­ca Na­da Vu­či­nić, a ton maj­stor Jo­vi­ca Traj­kov­ski.
Reditelj Rastoder je, nakon premijere, kazao da je jako zadovoljan reakcijom publike koja je dramu slušala u sali CNP-a, naglasivši da su prisutni prepoznali ključna mjesta u priči i na njih na pravi način reagovali. On je napomenuo da je ova radio drama snimljena u autentičnom ambijentu, u automobilu i na ulicama Podgorice, što je, vjerovatno, prvi eksperiment te vrste u našoj zemlji.
“U eri presije ostalih medija, mi, radijski ljudi, vjerujemo da među publikom još ima onih koje zanima upravo ova forma radijskog izraza, te nam čini zadovoljstvo što smo njihovo druženje sa radijom učinili potpunijim, kompleksnijim i zanimljivijim”, kazao je reditelj.
Osvrnuvši se na radnju drame, on kaže da smo “svi mi, poput junaka ove priče, na svoj način preživljavali decenije za nama”.
“I oni koji su ostajali u domovini i oni koji su mijenjali prebivalište u potrazi za boljim životom, gubili su ili dobijali samo dio onoga što će ih učiniti srećnim ili nesrećnim. Posredan kvalitet drame je i u tome što diskretno zagovara prostodušnu potrebu za očuvanjem tradicije, ljubav prema svom pragu i poštovanje prema svojoj zemlji i ljudima. Ova noveleta odaje počast istrajnima i, takoreći, liječi neprirodnu i nepotrebnu inferiornost ‘malih’, osiromašenih i malobrojnih”, kazao je Rastoder.
Dugogodišnji radio novinar Dragan Mitov Đurović prisjetio se radio drama koje su emitovane na Radio Titogradu, dodavši da se dramom “Ništa nije isto” nastavlja tradicija Radija Crne Gore.
“Prije pet i po decenija slušali smo radio javno, slušali prenose, radio je bio sve. Potom, sjetiće se oni stariji, u Zetskom domu na Cetinju priređivano je javno slušanje radio drame ‘Navođenje na uživanje’ Veljka Radovića. Naše radio drame dobijale su prestižna priznanja širom bivše Jugoslavije”, podsjetio je Đurović.
Janko Ljumović kazao je da je “Ništa nije isto” urbana priča o vremenu koje se čini jednostavnim, ali je sadržajno, te da sličnu priču možemo čuti svakog dana, ali nemamo vremena da o njom razmislimo. On je dodao da prostor emotivnog jeste suštinska definicija radija, koji je topao medij emocije.
“Radio kao medij suštinski dokazuje pripadnost jednoj kulturi kroz programski arhiv. Vrhunska radiofonska djela, a radio drama je samo jedna od njih, jesu mjera razvoja određene kulture. Ova drama je svjedočanstvo o savremenosti i materijal koji će biti zanimljiv za slušanje u budućnosti. Nadam se da će se i studenti i profesionalci nakon ove drame više animirati”, kazao je Ljumović
SONJA IČEVIĆ/DNEVNE NOVINE