ENVER RASTODER: VALORIZOVATI TURISTIČKE POTENCIJALE U PETNJICI

Enver Rastoder

Gost Radija Petnjica i emisije ,,Izbori 2017“ je bio Enver Rastoder, predsjednik NVO ,,Centar za seoski razvoj“ iz Petnjice i kandidat SDP-a za lokalni parlament.
On je u našoj emisiji govorio bihorskom turizmu, turističkim potencijalima i onome za šta će se u toj oblasti zalagati SDP.
,,Područje Petnjice je jedna kompaktna prirodna, privredna i kulturološka sredina sa površinom od 170 kvadratnih kilometara. Bogato Arheološko i kulturološko nasleđe je dodatni moto Ekoturizmu na ovom prostoru i seže duboko u praistoriju do paleolita. Karakterističan primjer za ovaj period je Arheolško nalazište Torine na samom ulazu u Radmansku klisuru. Drugi period Turske ostavio je trajne spomenike kulture orijentalnih karakteristika, kao što su: džamija u Petnjici, turbe u Paljuhu kao i mnogi drugi. Od posebnog značaja za razvoj eko turizma je ovo bogastvo arheološkog i kulturološkog nasleđa. Džamija u Petnjici je jedan od najstarih, najautentičnih i najznačajnih spomenika kulture na ovom području“, rekao je Rastoder.

 

On je dodao da ekološki čista i zdrava sredina, izvanredno lijepa, raznovrsna i bujna priroda su obilježja Petnjičkog kraja. Na ovom području je i jedan od bivših nacionalnih parkova na planini Turijak, koji plijeni čistotom i ljepotom, iako više nije pod posebnim režimom zaštite,a morao bi biti zaštićen.
,,Petnjica raspolaže sa desetak rječnih dolina koje formiraju četiri veća sliva: Popče, Radmančice, Vrbičke i Trpeške rijeke zavidnog hidropotencijala, koje sve zajedno čine rijeku Lješnicu. Dužina ovog rječnog sliva je oko 40 km. Na ovim rijekama je svojevremeno postojalo 137 vodenica za mljevenje žita. Petnjica je dugo godina nakon II Svjetskog rata imala svoju hidrocentralu koja je nekadašnju opštinu snabdijevala električnom energijom. Najnovijim analizama se došlo do zaključka o isplativosti gradnje dvije hidroelektrane (Bioča i Popča). Kanjon Popča sa istoimenom rijekom je veoma zanimljiv za višestruku valorizaciju, kao prirodni rezervat, lovački park, uzgoj ribe“, istakao je Rastoder.
Napomenuo je da je Petnjica Opština koja ima najveće šumsko bogatstvo po glavi stanovnika. ,,Kompleksi privrednih šuma prostiru se na oko 8265 ha. Respektabilni su uslovi za razvoj poljoprivrede,naročito kontinentalnog voćarstva i stočarstva, kao seoskog i lovnog turizma. Na živopisnim prostorima bihorskih planina raste veliki broj vrsta ljekovitog bilja i šumskih plodova. Uz tradiciju, istorijsko nasleđe i prirodne ljepote, izuzetna su preporuka za razvoj eko turizma. Opština Petnjica je 2015. Godine donijela odluku o osnivanju turističke organizacije. Formiranjem turističke organizacije stvaraju se uslovi za nastvak i efikasnije korišćenje ove blagodeti koju nam je priroda nesebično podarila. U organizaciji Opštine, Turističke organizacije, Centra za kulturu i NVO sektora u toku ljeta se održavaju značajne manifestacije koje sve više otvaraju vrata mnogim učesnicima iz okruženja, regiona, Evrope itd.“, zaključio je Rastoder.
On je dodao da će se SDP kada je u pitanju turizam zalagati da se unaprijede i valorizuju svi ovi navedeni potencijali kako bi se kompletan razvoj opštine doveo do zavidnog nivoa.