SALEM SMAILOVIĆ (SDP): SADAŠNJA VLAST NEMA JASNU STRATEGIJU RAZVOJA POLJOPRIVREDE

Salem Smailović

Gost radija Petnjica je bio Salem Smailović, kandidat SDP-a za odbornika u lokalnom parlamentu.

Bavite se poljoprivrednom proizvodnjom odnosno proizvodnjom hrane biljnog i životinjskog porijekla. Koji su osnovni uslovi za bavljenje tom vrstom proizvodnje?

Prvi uslov je putna infrastruktura jer bez putne i seoske infrastrukture koja je povezana sa urbanim dijelom naselja nema zdrave proizvodnje. Poljoprivreda je takođe neodrživa ako ne posjedujemo uslužne stanice kao servis poljoprivrednika. Lokalna vlast u Petnjici nije ništa uradila po pitanju izgradnje benzinske pumpe, veterinarske stanice, stočne pijace, banke, doma zdravlja itd. Sve ovo što sam nabrojao je usko povezano sa poljoprivrednom proizvodnjom. Ja sam registrovani poljoprivredni proizvođač hrane biljnog porijekla a takođe sam registrovan kao poljoprivredno gazdinstvo jer dolazi vrijeme evropskih standarda. Mi kao opština kasnimo u skoro svim oblastima. Kasili smo i sa povratkom statusa opštine i to se odrazilo na odliv stanovništa, a takođe kasnimo sa izgradnjom putne infrastrukture što je dodatno doprinijelo iseljavanju. Na ovim prostorima dominiraju proizvodi biljnih kultura kao što su: kukuruz, pšenica i heljda. Teško da možemo uzgajati kulturu kukuruza zbog divljači i životinja koje su štetne za ovu kulturu i ja sam se bazirao samo na proizvodnju heljde jer je i potražnja veća i nemam problema sa plasmanom.

Koliko opština pomaže poljoprivredne proizvođače?

Opština Petnjica je jedina opština koja nije obezbijedila premije za one koji se bave prodajom mlijeka. Osim toga, premije nemaju ni pčelari što je jako loše. Što se tiče podrške druge vrste, i ona ima dosta manjkavosti jer se pruža isključivo prema političkoj pripadnosti. Ja lično do sada nijesam imao nikakvu pomoć niti podršku iako sam jedan od poljoprivrednika Petnjice.

Za šta će se SDP zalagati kada je riječ o poljoprivredi?

Činjenica je da sadašnja vlast nema jasnu strategiju razvoja poljoprivrede. Po našem mišljenju poljoprivreda je jedna od ključnih strategija za razvoj naše opštine. Posjedujemo zemljišta u planinskom području a naši građani su prilično obučeni za bavljenje poljoprivredom št su i osnovni preduslovi za njen razvoj. Radićemo i na dodatnoj edukaciji građana za korišćenje sredstava koje pruža nadležno ministarstvo iz agrobudžeta. Iniciraćemo formiranje otkupnih centara. Lokalna samouprava treba da ima ozbiljniji pristup prema poljoprivrednim proizvođačima izdvajanje više sredstava iz opštinskog budžeta. Cijena goriva i struje se konstantno mijenja i raste dok je cijena mlijeka uvijek ista-uvijek niža nego što bi trebala biti. Mislim da je to nesavjesnost države prema poljoprivrednim proizvođačima. Kod nas se proizvodi ekološki zdrava hrana koju otkupljivači kupuju po veoma povoljnim cijenama i tako lako dolaze do kapitala za razliku od nas proizvođača. Opština treba da investira i u otkupnu stanicu ljekovitog bilja, voća, žitarica i povrća. Petnjičko područje obiluje desetinama vrsta ljekovitog bilja koje niko ne koristi a to takođe bogat poljoprivredni potencijal. Naša opština nema ni primarne otkupne stanice koje bi uveliko olakšale život građanima Petnjice. Život jedne bihorske porodice je veoma težak i nezahvalan zbog loših uslova. Ranije su poljoprivredni proizvođači lakše dolazili do novčanih sredstva i zbog toga se danas sve manje ljudi odlučuje da se bavi poljoprivredom. Sve ovo što sam naveo su ključni razlozi zbog kojih ćemo se mi iz SDP-a boriti i učiniti da se položaj poljoprivrednih proizvođača poravi te na taj način ubrzati razvoj opštine.

Vaša poruka građanima?

Poručio bih mladima da pokušaju da se udruže u svojim djelatnostima: stočarskim, poljoprivrednim, pčelarskim…preko nevladinih organizacija jer jedino tako se mogu boriti za svoja prava.