ERSIN RASTODER: IZRADIĆEMO NOVU STRATEGIJU RAZVOJA TURIZMA

Ersin Rastoder

Ersin Rastoder, kandidat Demokrata za odbornika u Petnjici je u saopštenju za javnost rekao da niko iz aktuelne vlasti nije osmislio strategiju razvoja turizma.

“Ne postoje ni zvanični podaci o broju turista i broju noćenja, što je preduslov za osmišljavanje i planiranje, kao i ozbiljan pristup razvoju turizma. Takođe, kada je u pitanju seoski turizam, njegova nerazvijenost uslovljava ogromne ekonomske gubitke. Bihorci su prepoznatljivi po proizvodnji voća i voćnih prerađevina, ali i tradicionalnim jelima, što bi sveukupno privlačilo naročito strane turiste, imajući u vidu trendove i pravce razvoja turizma u Evropi”, rekao je Rastoder. On je zabrinut apsolutnom pasivnošću vlasti u rješavanju ovog problema, a kao najveću prepreku u razvoju turizma on navodi nedostatak smještajnih kapaciteta.

 

On je saopštio da Demokratska Crna Gora ima jasan plan i viziju razvoja Petnjice, kao kraja čiji će se poljoprivrednici i lokalno stanovništvo moći osloniti na turizam, kao granu koja će podstaći proizvodnju i razvijati uslužne djelatnosti.

“Izradićemo strategiju razvoja turizma, sa definisanim zonama atraktivnim za turiste, i sa vizijom razvoja tih zona i različitih vidova turizma sa posebnim akcentom na planinski turizam. Ono što je naš plan jeste i stvaranje uslova za veća ulaganja u izgradnju planinskih domova, eko naselja i etno sela kroz projekte koje bi podržao budžet opštine. Izgradićemo partnerski odnos sa domaćim privrednicima kako bi radili na afirmaciji i brendiranju tradicionalnih proizvoda bihorskog kraja, koji bi bili dio ponude stranim turistima. Uspostavićemo i efikasno praćenje turista i broja noćenja, a od naplate boravišne takse obezbjediti i dodatna sredstva za budžet. Dakle, turizam će biti jedan od pokretača razvoja naše opštine. Posebno ćemo razviti poljoprivrednu proizvodnju, ali i uslužnu djelatnost. Direktan rezultat je povećanje životnog standarda stanovništva”, rekao je Rastoder.