ĆEMAN: U PLASTENICIMA DPS -A RASTE KOROV

Albin Ćeman

Albin Ćeman, nosilac liste Demokrata za Petnjicu i kandidat za predsjednika opštine Petnjica je u saopštenju za medije rekao da za “gospodu” koja u Petnjici personifikuje neuspješnu vlast DPSa – bihorske rijeke, izvori, livade, pašnjaci, plodno zemljište, povoljna klima, zdrava hrana i ostali prirodni resursi, su apsolutno nedovoljni za stvaranje jedne prosperitne, samoodržive opštine.

“Poljoprivreda u Petnjici ne uživa sistemsku i institucionalnu podršku, zbog čega mladi poljoprivrednici napuštaju sela i svoj zavičaj u potrazi za boljim životom. Selektivna podrška po partijskoj liniji koju praktikuje petnjički orgranak odlazećeg DPSa, nikako nije ozbiljan model koji će oživjeti naša sela i našu privredu. Klasična matrica DPS vizije razvoja, jeste primjer dodjele plastenika pojedincima koji su nazainteresovani za ovaj vid privređivanja, pa umjesto da se uzgajaju poljoprivredni proizvodi, u plastenicima niče korov, a novac Bihoraca odlazi u nepovrat”, kaže Ćeman.

 

On smatra da lokalna vlast ne čini ništa kako bi obezbijedila povoljne uslove za dovođenje investitora. Iako na području naše opštine, poljoprivredni proizvođači uspijevaju da proizvedu određenu količinu zdrave hrane, oni imaju problem sa prodajom i plasmanom iste zbog nepostojanja otkupnih stanica.

“Pored navedenih problema, poljoprivredne parcele koje se obrađuju na teritoriji naše Opštine, nijesu zaštićene od elementarnih nepogoda, tako da jedna poplava ili grad u kombinaciji sa petnjičkim DPSom odnese sav prihod i uloženi trud naših poljoprivrednika”, kaže Ćeman.

Govoreći o razvoju poljoprivrede, nosilac liste Demokrata u Petnjici Albin Ćeman kaže da vlast već tri decenije nije u stanju da obezbijediti uslove za otvaranje poljoprivredne apoteke i veterinarske ambulante na teritoriji naše opštine.

 

“Za skoro četiri godine rada, lokalna vlast se nije udostojila ni da odredi lokaciju za stočnu pijacu, a kamoli da istu formira. Kada je riječ o poljoprivredi i stočarstvu, Demokrate će nakon dolaska na vlast, sačiniti strategiju i akcioni plan za poboljšanje uslova života na selu. Uključićemo raspoložive opštinske nekretnine u proces dinamiziranja poljoprivrednog razvoja, tako da domaćinstva neće zavisiti samo od poljoprivrednih resursa, već od kumulativne kombinacije ljudskih, industrijskih, turističkih i ekoloških potencijala sela. Na taj način ćemo pokazati i dokazati, da profesionalno, pažljivo osmišljeno i domaćinsko vođenje, umnogome može promijeniti životni tok, ambijent i budućnost, kako naših osiromašenih Bihoraca, tako i naše zaboravljene Petnjice”, zaključio je Ćeman.