RIFAT LIČINA: LIČINSKO KOLO ĆE BITI HIMNA BIHORA

Rifat Ličina

Rifat Ličina, član Upravnog odbora Udruženja bratstva Ličina rekao je za Radio Petnjica da je ideja za formiranje Udruženja bratstva Ličina postojala odavno.

“To postoji od davnina, još za vrijeme mojeg djeda. Prije 6-7 godina je grupa entuzijasta na čelu sa Munirom i Cakom Ličinom konačno zamišljene ideje  realizovala, tako da danas imamo ovo Udruženje koje okuplja veliki broj bratstvenika plemena Ličina i koje ima mnogobrojne realizovane aktivnosti iza sebe a koje u narednom periodu planira isto toliku posvećenost i angažman“, rekao je Ličina.

On je dodao da je 2012. godine održan prvi izborni skup u Radmancima odakle i potiču sve Ličine.

,,Na tom skupu je dogovoreno da naša prva aktivnost bude popis bratstva. Nakon sprovođenja te aktivnosti uvidjeli smo da Ličina njmanje ima u Radmancima a da nas dosta ima i u sredinama van Crne Gore: Novom Pazaru, Sarajevu, u dijaspori-Turskoj, Makedoniji…Nakon što smo izvršili popis bratstvenika došli smo na ideju uradimo rodoslovno stablo a na kraju i monografiju bratstva Ličina. Autori te monografije su Fehim Ličina iz Sarajeva i Rifat Ličina iz Novog Pazara a predsjednici pododbora su dodatno pothranjivali njihov rad. Značajan i zanimljiv podatak je da smo popisali 4765 bratstvenika sa plemenima Mekić, Alihodžić i Kujović“, naveo je Ličina.

Ubrzo nakon formiranja ovog Udruženja realizovali su i prvi skup bratstva Ličina (2013. Godine) u Radmancima.

,,Nakon prvog skupa koji smo organizovali u Radmancima, kao mjestu iz kojeg potiču sve Ličine, nastavili smo svake godine da organizujemo u različitim mjestima: u Koritima, Kruščici , Novom Pazaru gdje je naše pleme veoma brojno. Ove godine će se skup bratstva Ličina održati u Sarajevu, 4. avgusta u hotelu Holidej”, rekao je Ličina.

Osim skupova bratstva ovo udruženje je prema riječima Rifata Ličine imalo i druge aktivnosti. Jedna od njih je bila pomoć oko izgradnje kuće bratstveniku iz Korita. Osim toga, posjeduju i Fond za finansiranje dobrih učenika i studenata. Istakao je i izgradnju zgrade bratstva koja je nikla zahvaljujući ovom Udruženju.

,,Ono što bih posebno istakao je Ličinsko kolo. Zahvaljujući ideji Hazba Ličine koji je prvi krenuo u njenu realizaciju, svi smo se  založili kako bi ideju sproveli do kraja. Pozvali smo Ibiša Kujevića da nam uradi koreografiju dok smo muziku i aranžman uradili u Makedoniji. Prvu promociju Ličinskog kola smo imali u Novom Pazaru kada smo dobili pohvale . S obzirom na to da je KUD ,,Bihor” uvijek bilo tu da nas podrži u našim skupovima, odlučili smo da ovo kolo poklonimo njima s tim što će autorsko pravo biti zaštićeno i što će samo oni moći da izvode ovu koreorafiju. Lično smatram da je ovo kolo himna Bihora jer se u njemu najviše pominje Bihor”,  zaključio je Ličina.

SELMA ADROVIĆ