DAN: DEMOKRATE PODNIJELE KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV STIJEPOVIĆA JER JE AGOVIĆU DODIJELIO STAN

Petnjica

Demokratska Crna Gora podnijela je krivičnu prijavu specijalnom državnom tužiocu protiv gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića zbog osnovane sumnje da je počinio krivično ljelo zloupotreba službenog položaja, jer je Samiru Agoviću predsjedniku Opštine Petnjica, nezakonito dodijelio stambeni prostor u Beranama, površine 74,74 metra kvadratna. Kako se ukazuje u tekstu krivične prijave, u vrijeme kada je Agović bio predsjednik Skupštine opštine Berane, Vlada Crne Gore mu je odlukom broj 09/866/3 od 8.oktobra 2010. godine, u zakup na neodređeno vrijeme, dodijelila stan u Beranama broj 12 prvi sprat, površine 74,74 metra kvadratna, uz pravo da taj stambeni prostor može otkupiti pod povoljnim uslovima.

Ovu odluku je potpisao Slavoljub Stijepović koji je u to vrijeme bio predsjednik Komisije za stambena pitanja Vlade Crne Gore.

Na zahtjev „Dana” da prokomentariše krivičnu prijavu protiv njega, Samir Agović juče nije želio da da komentar.

Iz Demokratske Crne Gore navode da je ova odluka donesena na nezakonit način, i to grubom zloupotrebom službenog položaja.

Članom jedan odluke o načinu i kriterijumima za rješavanje potreba funkcionera (Službeni list Crne Gore broj 37/09) na koju se Stijepović poziva propisano je da stambene potrebe funkcionera koje bira ili imenuje Skupština Republike Crne Gore, lica koja bira, imenuje, odnosno postavlja predsjednik republike i Vlada Republike Crne Gore (u daljem tekstu funkcioneri), čije je obavljanje funkcije uslovljeno zasnivanjem radnog odnosa u ovim i drugim državnim organima, rješavaju se po kriterijumima i postupku utvrđenim ovom odlukom. Dakle, ova odluka se ne odnosi na lokalne funkcionere. Samir Agović je u to vrijeme bio predsjednik Skupštine opštine Berane i nije imao pravo na dodjelu stana po bilo kom osnovu. On je na funkciju izabran iz reda odbornika.

Da je u pitanju umišljajno izvršenje krivičnog djela, kako se ističe u tekstu krivične prijave, potvrđuju i neistiniti podaci koje u odluci o dodjeli stana navodi Slavoljub Stijepović.

U dispozitivu odluke navodi se da je Agović profesor engleskog jezika zaposlen u Opštini Berane, iako je Agović funkciju predsjednika Skupštine opštine obavljao po osnovu odborničke funkcije, a ne po osnovu zasnovanog radnog odnosa. Takođe, prilikom donošenja odluke, Stijepović se poziva na član 27 navedene odluke Vlade, koji uređuje rad i formu komisije, što je, po ocjeni Demokrata, još jedan u nizu dokaza postojanja namjere da se kršenjem propisa očigledno zbog partijskih zasluga i izvršenjem krivičnog djela riješi stambeno pitanje Agoviću.

Krivični zakonik u članu 416 „zloupotreba službenog položaja” propisuje da službeno lice koje protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja ili ovlašćenja, prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja ili neobavljanjem svoje službene dužnosti pribavi sebi ili drugom korist, drugom nanese štetu ili teže povrijedi prava drugog, kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina. Ako je izvršenjem djela iz stava jedan ovog člana pribavljena imovinska korist u iznosu preko tri hiljade eura, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina.

U Krivičnom zakoniku je navedeno da ako vrijednost pribavljene imovinske koristi prelazi iznos od 30 hiljada eura, učinilac će se kazniti zatvorom od dvije do 12 godina.

Dakle, kako su kazali iz Demokratske Crne Gore, Slavoljub Stijepović je kao službeno lice, odnosno predsjednik komisije za dodjelu stanova, protivpravno iskoristio svoj službeni položaj, prekoračio granice ovlašćenja kršeći zakon i Samiru Agoviću dodijelio protivpravnu imovinsku korist u vidu stambenog prostora površine 74,74 metra kvadratna u Beranama, čime je počinio naznačeno krivično djelo.