U PETNJICI ZBOG VREMENSKIH NEPRILIKA DESETKOVAN ROD VOĆA I POVRĆA

Irfan Agović

Poljoprivredni proizvođači na području opštine Petnjica u ovoj godini su se suočavali sa različitim vremenskim neprilikama koje su prouzrokovale smanjenje prinosa određenih kultura. Kako je istakao Irfan Agović iz Službe za poljoprovredu u lokalnoj upravi, na samom početku proleća, u periodu punog cvjetanja, kasni mrazevi su prouzrokovali oštećenja biljaka u vidu izamrzavanja cvijetnih pupoljaka, a koji su se kasnije odrazili na zametanje plodova pa samim tim i na prinos voćarskih kultura, tako da je danas veoma mali broja voćnjaka na području Petnjice koji su dali uspješan plod.

„Uglavnom se radi o voćnim zasadima u nižim nadmorskim visinama i o kasnim sortama čiji je prinos znatno ispod očekivanog“, istakao je za portal Radija Petnjica, Irfan Agović.

Kada su u pitanju ratarsko – povrtarske kulture, tu su takođe smanjeni prinosi zbog dogoročnih ljetnjih suša. Posebno su bile pogođene parcele na kojima nije postojala mogućnost navodnjavanja.

„Veći poljoprivredni proizvođači su se organizovano borili protiv suše navodnjavanjem iz rječnih korita što je dodatno povećalo troškove proizvodnje. Možemo zaključiti da su prinosi uglavnom bili ispod očekivanih i realnih što se može odraziti na prodajnu  cijenu poljoprivrednih prroizvoda“, kaže Agović.

Ljetnja suša je uticala i na sektor stočarstva gdje su farmeri bili prinuđeni da dodatno prihranjuju svoja grla što je izazvalo dodatne troškove.

„Već sa početkom jeseni, farmeri su kupovali veće količine koncentrata kao i dodatne količine sijena kako bi očuvali kvalitet i količinu mlečnih proizvoda kao i brojno stanje svog stočnog fonda“, ističe Irfan za porta radija.

Po riječima Agovića, lokalna uprava i sektor za poljoprivredu su svakodnevno bili na terenu i u razgovoru sa poljoprivrednim poizvođačima, pokušavali da u skladu sa svojim mogućnostima pomogne oko nastale štete.

„Tu prije svega mjislim na obezbjeđivanu potrebnih količina vode za navodnjavanje i ono što je najbitnije, obezbijedili smo oko 130.000 litara vode za piće. Sušno ljeto je značajno uticalo na vodosnabdijevanje tako su mnogi izvori presušili. Agrobudžetom smo predvidjeli i sredstva za subvenciju i to ćemo u periodu pred nama realizovati. Takođe, lokalna uprava je obezbijedila značaj broj pčelinjih društava i plastenika, a u toku je realizacija projekta za nabavku sadnog materijala ( šljive i lijeska ) za pet poljoprivrednih proizvođača koji su po konkursu ostvarili pravo na ovaj vid podrške. Uz subvencije poljoprivrednim proizvođačima, sektor za poljoprivredu čini sve da obezbijedi dodatna sredstva koja će biti kako motivacija tako i pomoć za buduće poljoprivredne proizvođače u našoj opštini“, zaključio je Irfan Agović portalu radija.

DENIS BOŽOVIĆ