CRTICE IZ RADIJA: STUBOVI IZ TITOVOG VREMENA NE MOGU PRENOSITI STRUJU U 21. VIJEKU

Pljakić i Muratović u Radiju Petnjica

Prostorije Radija Petnjica su mjesto gdje se redovno pije jutarnja kafa i bistri politika. Prije svega ona lokalna, bihorska, ali teme se ne biraju – od sporta do Trampa. Tako je bilo i ovog jutra.

Oktobarski snijeg uslovio je prekid napajanja električnom energijom pa je opština Petnjica dva dana kuburila sa ovim problemom. Zato je i jutros tema bila struja.

Vlado Folić

Vlado Folić, profesor iz Berana koji već 20 godina radi kao profesor fizičke kulture u Petnjici, tim povodom kaže da se ne može očekivati da „stubovi iz Titovog vremena i električna mreža iz sredine prošlog vijeka, obezbijede i danas uredno snabdijevanje električnom energijom.

“CEDIS i Elektroprivreda, odnosno rukovodeći ljudi tih firmi, uživaju u svim blagodetima, 13 plata, dividende i tome slično a građani se pitaju u kojem vijeku se živi. Ne daj Bože da nas pogodi uragan Irma, pet godina struje ne bi imali“, kroz šalu dodaje profesor Folić.

Da je šala dio Bihorskog šarma, najbolji je primjer profesor Almir Pljakić koji kaže da je struja stigla do Kolašina, ali zbog loše putne infrastrukture, nakon pretovara u kamione,  kasni.

„Što se puta tiče, mi smo još u 1955. godini. Tada se ukinula opština i sada se nastavljaju radovi na svemu onom što je trebalo još tada da se uradi. Kada je riječ o struji, onda smo negdje u razdoblju između prvog i drugog svjetskog rata. Imali smo kvalitetniju i bolju snabdjevenost električnom energijom kada smo imali našu hidrocentralu nego danas u 21. vijeku. Ova situacija nas tjera da razmišljamo o obnovljivim izvorima električne energije“, Kaže Pljakić koji je i jedan od funkcionera petnjičkog BDZ

Mijaz Muratović, privatnik kojem egzistencija zavisi od struje, kaže da je ovo katastrofa, da se već 30 godina ista priča priča.

„Struja i putevi, od kada znam za sebe, samo se o tome priča, a dokle smo stigli. Ja danas zbog svakodnevnih ispada i nedstatka električne energije, moram da kasnim sa isporukom mušterijama. Više me ovdje ništa ne interesuje, sigurno da neću ostati. Meni zavisi od struje primanje, zavisi mi kako ću da kupim hljeb porodici, kako ću djeci da kupim odjeću, knjige itd, a kako da sve to zaradim ako nemam osnovni uslov za rad a to je struja“, kaže Mijaz koji je pozvao da se zvaničnici pitaju u opštini Petnjica i u državi je li ovo znači ona njihova parola Da živimo bolje”, kaže Muratović, stolar i čovjek koji proizvodi namještaj. Muratović je takođe jedan od čelnika loklanog SDP-a.

DENIS BOŽOVIĆ