“TORINE” I “PEĆINA GRAD”, PRVE UREĐENE TURISTIČKE LOKACIJE U PETNJICI

Juče su u Petnjici, obilaskom arheološkog nalazišta “Torine” i “Pećine grad” obilježeni Dani EU baštine. Opština Petnjica je realizovala projekat „Valorizacija arheoloških nalazišta  „Torine i Pećina Grad“.
“Ovim projektom se u potpunosti uklapamo u temu ovogodišnjih dana EU baštine, jer imamo simbiozu prirodnog i kulturnog bogatstva. Ovaj arheološki lokalitet se nalazi u izuzetnom prirodnom ambijentu Radmanske klisure čije bogatstvo nije samo u velikom broju arheoloških artefakata, koji datiraju još iz vremena od oko 3000 godina prije nove ere, već i zbog toga što se ova lokacija nalazi u prirodnom ambijentu koji karakteriše bogatstvo prirodne raznolikosti. Nalazi koji potvrđuju prisustvo života i kulture življenja mjere se milenijumima, ali do skoro ovaj lokalitet nije bio poznat u većoj mjeri ni lokalnoj zajednici, a ni šire. I pored značajnih arheoloških otkrića od strane „Polimskog muzeja“ iz Berana, čiji arheolozi su radili istraživanja, nije bilo moguće obezbijediti uslove za veću posjetu osim lokalitetu „Torine“, zbog toga što je lokalitet „ Pećina Grad“ udaljen oko 450 m unutar klisure, te se nije  mogla obezbijediti veća prisustnost javnosti, osim onih entuzijasta koji su savladavali nepristupačan teren kanjona rijeke Radmančice da bi došli do ovog  lokaliteta unutar utvrđene pećine”, istakao je Ismet Latić, autor projekta Torine i Pećina grad.
On je rekao da je sredstva za pristupne puteve i signalizaciju obezbijedila NTO Crne Gore i da je dio sufinansiran od strane opštine.
“Realizacijom projektnih aktivnosti stvorili su se uslovi da ovaj lokalitet bude prva uređena turistička lokacija na teritoriji opštine Petnjica kojim će gazdovati TO Petnjica. Ono što je neophodno uraditi u narednom periodu je to, da se uradi master plan mikro lokacije – koji će definisati sve sadržaje koji se mogu uklopiti u ovaj prostor i koji će valorizovati sve potencijale a u cilju daljeg razvoja i promocije neosporgog potencijala koji ovi lokaliteti imaju a koji prevazilazi, ne samo lokalni već i nacionalni karakter. Implementacijom planiranih aktivnosti treba uspostaviti Arheološko-avanturistički park, koji će obezbijediti da se na pravi način očuvaju ovi lokaliteti ali i da se na održiv način valorizuju svi potencijali koje nesumljivo posjeduje, te da se u bliskoj budućnosti otvore nova radna mjesta i stvore pretpostavke za održiv ali i kreativan način upravljanja ovom do sada zapuštenom i nepoznatom lokacijom”, rekao je Latić.
Valja napomenuti da je pozitivna energija, koja je iznjedrila dosadašnje rezultate, sadržana kako u pristupu Opštine, autorovom zalaganju, tako i izvođaču radova građevinskog preduzeća  „BIHOR“, koje je dobar dio zahtjevnih radova na vijaduktu i izuzetno nepristupačnom terenu  izvelo kao donaciju.
Posjetu arheološkim lokalitetima su činili đaci srednje i osnovne škole „Mahmut Adrović“ iz Petnjica, sa direktorima škola,  Muhamedom Adrovićem i Rifatom Ramčilovićem. Vodič i predavač je bio arheolog Predrag Lutovac iz „Polimskoj muzeja“ iz Berana. Nakon posjete lokalitetima u Centru za kulturu u Petnjici, upriličeno je svečano otvaranje izložbe arheoloških artefakata pronađenih na lokalitetu „Torine i Pećina Grad“, koju je otvorio predsjednik opštine Samir Agović
“Prvi puta smo u prilici da naša opština bude dio ovakve manifestacije koja će biti na strani zaštite i afirmacije kulturnih dobara i svega onoga što je na prostoru naše opštine. Prije 50 godina su u Evropskoj uniji donijeli odluku da se kulturna baština podigne na veći nivo i da se promoviše i zaštiti, sve sa ciljem da se kulturno nasleđe prikaže prvo sebi pa onda i drugima i da se na taj način na prostoru Evropske unije svake godine na ovaj način ti dani i obilježe. Uradili smo sve da prilaz ovom lokalitetu bude bezbjedan i da svako ko želi da ga posjeti to može da  uradi i da se uvjeri kakvo nam je bogatstvo bilo u neposrednoj blizini a da mnogi od nas nisu bili u prilici da ga posjete. Zahvaljujući ovom projektu mi se sada nalazimo na evropskoj kulturnoj mapi i u tome je i veličina ovog dana“, rekao je predsjednik opštine Petnjica Samir Agović.
SELMA ADROVIĆ