HRAPOVIĆ U PETNJICI: POTREBNA PODSTANICA ZAVODA ZA HITNU MEDICINSKU POMOĆ

Ministar zdravstva Kenan Hrapović posjetio je juče Petnjicu i upoznao se sa zdravstvenom politikom koja se vodi na nivou lokalne uprave. Ministar zdravlja je razumio potrebe građana Petnjica kao i iskaz lokalne uprave u pogledu potreba poboljšanja zdravstvene zaštite.

„Naravno, akcente smo stavili na potrebu osnivanja podstanice zavoda za hitnu medicinsku pomoć jer je to u ovom trenutku najveći problem za naše građane iz prostog razloga što ne postoji stalno prisustvo ljekara u Petnjici. Na ovaj način bi se ovaj problem riješio i ministar je obećao da će učiniti sve da se ova inicijativa realizuje i da će naši građani dobiti kvalitetniju zdravstveni zaštitu kao i svi drugi građani u Crnoj Gori. Ovo je i zakonska obaveza, pa sam stoga i ubijeđen da će se vrlo brzo realizovati“, istako je predsjednik opštine Petnjica Samir Agović nakon sastanka sa ministrom zdravlja Kenanom Hrapovićem.

Ovo je bila prilika da minsitar posjeti prostorije zdravstvene ustanove u Petnjici gdje se konstatovalo da postoje prostorni uslovi za otvaranje podstanice za hitnu medicinsku pomoć.

„Takođe smo razgovarali o mogućnosti i o osnivanju Doma zdravlja u Petnjci. I to je zakonska obaveza i vjerujem da će nadležno ministarstvo ovu inicijativu ozbiljno razmotriti i da će u toku naredne godine raditi na osnivanju doma zdravlja. Ministar je kao mogućnost najavio rekonstrukciju zgrade u kojoj se trenutno obavlja zdravstvena zaštita. Postojeći objekat smo u toku ove godine rekonstruisali u smislu energetske efikasnosti, pa je pored fasade i stolarije, urađena i na krovnoj konstrukciji jedna intervencija koja je bila od suštinske važnosti. Smatram da ćemo u narednoj godini imati nova rešenja i uz već najavljenu zgradu koja će biti u kompleksu ove zdravstvene stanice, a koju će finansirati Ministarstvo rada i socijalnog staranja, da će to biti ono što svi građani očekuju, a to je da će Petnjica dobiti adekvatne uslove za sve ljude koji imaju potrebu za liječenje, naravno i za zaposlene u samom zdravstvenom sistemu“, izjavio je za portal Radija Petnjica, Samir Agović.

Sa ministrom se razgovaralo o potrebi pojačane patronažne službe gdje je ministar iskazao pun senzibilitet ističući da u saradnji sa direktorom Doma zdravlja Berane, dr Hadrović i taj dio zdravstvene zaštite dobije na kvalitetu.

„Upoznali smo ministra da smo sa nivoa lokalne uprave spremni, u skladu sa svojim mogućnostima, pomognemo kada su u pitanju nabavka opreme.  Konstatovali smo da je program gerontodomaćica jako dobar vid brige o starim i iznemoglim licima i to je nešto što treba i dalje raditi kako bi se te aktivnosti afirmisale. Na žalost, sve više imamo staračkih domaćinstava kojima je potrebna naša briga. Jednom riječju može se zaključiti da je ovaj sastanak bio usješan i da je svaka posjeta ministara, dobra prilika da dodatno uspostavimo saradnju i da dodatno iniciramo i kandidujemo određena pitanja koja se rješavaju na nivou saradnje vlade i lokalne uprave“, istakao je Agović.

DENIS BOŽOVIĆ