U PETNJICI OBILJEŽENA NOVA HIDŽRETSKA GODINA

Sinoć je u sali Centra za kulturu obelježena Nova hidžretska godina. Uz veliki broj prisutnih građana Bihora, svečanosti u organizaciji medžlisa islamske zajednice prisustvovali su glavni imami Petnjice i Rožaja, hor ILHAM iz Rožaja i bihorska medresantica iz Vrbice Alma Taraniš.

Svečanost je  otvorio predsjednik medžlisa Adnan Muhović, koji je u kratkom obraćanju čestitao prisutnima praznik, ukazujući na njenu vrijednost kroz istoriju Islama.

“Hidžra zauzima posebno mjesto u istoriji islama i ona je bila prekretnica za muslimane, dala pečat jednom vremenu. Muslimani svuda u svijetu obelježavaju Hidžretsku godinu, a mi Bošnjaci imamo najviše razloga da je obelježavamo, jer smo mnogo puta kroz istoriju činili hidžru i to uvijek prisilnu. Od “istrage poturica” pa preko oba svjetska rata do genocida u Bosni i protjerivanja iz rodnog Sandžaka. Istoriju učimo zato da bismo na osnovu znanja iz prošlosti bolje shvatili sadašnjost u kojoj zivimo iz prošlosti i koja proizilazi iz prošlosti. Zato je važno sačuvati kulturu pamćenja na Hidžru iz 622.god., kako bi bili oprezniji i da nam se one ne ponavljaju. Vjerujem da društvo u kojem živimo i čiju politiku društvenih procesa kreiramo u značajnoj mjeri, to obećava“, istakao je između ostalog Adnan Muhović predsjednik medžlisa IZ Petnjica koji je bio domaćin ove svečanosti.

**************************

ŠTA JE HIDŽRA

Hedžra ili hidžra, naziv je pod kojim muslimani podrazumijevaju preseljenje Muhameda i njegovih sljedbenika iz Meke u Medinu.

Preseljenje je bilo postupno, oko 313 muslimanskih porodica se tokom tri mjeseca iselilo u Medinu zbog nemogućnosti ispovijedanja svoje vjere, islama, u rodnom gradu Meki. Hedžra se odigrala između mjeseci muhàrema i rebiulèvela 622. godine. Posljednji se preselio sam Muhamed s prijateljem Ebu Bekrom i to upravo u noći u kojoj su Mekanci (Mečani) pokušali izvršiti atentat na njega. Nakon hedžre, Medina postaje središte Muhamedovoga djelovanja, te mijenja naziv iz Jesrib (kako se do tada zvao) u Medinetu Resulillah (grad Alahovog Poslanika) ili još kraće Medina.

Hedžra je događaj koji je uzet za početnu tačku novoga, hidžretskoga ili islamskoga kalendara.

D.B.