EKOLOŠKA AKCIJA U PETNJICI

Borko Ojdanić, direktor NVO Centar ekoloških inicijativa iz Berane je istakao da su ciljevi udruženja zaštita i promocija životne sredine u saradnji sa svim akterima na teritoriji Crne Gore uključujući građane u lokalnim zajednicama, nevladine organizacije i predstavnika institucija na lokalnom i državnom nivou.

„Svjesni činjenice da čovjek svojim djelovanjem sve više ugrožava životnu sredinu i prirodne habitate mnogih biljnih i životinjskih vrsta, okupili smo se u našem nevladinom udruženju sa željom da malim koracima pokušamo djelovati na svijest naših sugrađana, komšija i svih onih kojima je stalo do prirode, kako bi promijenilii svoje navike i počeli da se odgovornije ponašaju kada su konkretno u pitanju odlaganje otpada i iskoriščavanje prirodnih resursa“, izajvio je Borko Ojdanić.

„Danas smo u Petnjici da u saradnji sa našim prijateljima iz Petnjice organizujemo akciju čišćenja pješačke staze u blizini arheološkoh nalazište Torine u Radmanskoj klisuri. Akcije se realizuje u okviru projekta „BRINEMO O PRIRODI ZBOG SVIH NAS“, podržanog od strane Evropske unije, posredstvom Nevladine organizacije FORS MONTENEGRO, koja realizuje širi projekat  Rastimo uz IPU 2“, istakao je Ojdanić.

Kada su u pitanju iz prethodnog perioda, Ojdanić je istao da su realizovali veliki broj projekata vezanih za zaštitu životne sredine.

„U osnovnim školama Mahmut Adrović u Petnjici i Radomir Mitrović u Beranama, osnovali smo Eko rendžerske patrole, čiji je zadatak bio nadgledanje i monitoring stanja životne sredine, realizovali smo program vršnjačke edukacije o zaštiti životne sredine, u saradnji sa učenicima odradili kreativne radionice, i organizovali akcije čišćenja školskih dvorišta i sadnje sadnica. Paralelno sa ovim aktivnostima realizovana je i kampanja čiji je cilj bio promocija zaštite životne sredine među stanovništvom opština Berane i Petnjica. Kampanja je realizovana putem društvenih mreža i u saradnji sa lokalnim i nacionalnim štampanim i elektronskim medijima a uskoro se planira i štampa i distrubucija promotivnih materijala: majica, rančeva, kačketa i postera“, izjavio je Borko Ojdanić. O stanju životne sredine kako u Petnjici tako i u Crnoj Gori, Ojdanić je istakao da su najveći problemi nelegalne deponije kao i otpadne vode.

„Stanje životne sredine u vašoj opštini je moram reći na mnogo boljem nivou u odnosu na ostale opštine u Crnoj Gori. Ali na žalost i dalje veliki problem predstavljaju nelegalna odlagališta čvrstog otpada i problem otpadnih voda koje se u najvećem broju slučajeva odlažu direktno u rijeke, narušavajući na taj način prirodni eko sistem i veliki broj biljnih i životinjskih vrsta. Kroz ovaj projekat smo željeli da preko ciljne grupe učenika utičeemo, na njih i njihove roditelje i sugrađane, i da promjenom njihove ekološke svijesti unaprijedimo stanje životne sredine, kvalitet života članova zajednica i sačuvamo još malo netaknute prirode i prirodne ljepote i resurse koji kao što znamo nijesu vječni i neiscrpni. A što se tiče stanja životne sredine u Crnoj Gori, ono jeste na mnogo boljem nivou nego nekoliko godina unazad, jer približavanjem zajednici Evropskih naroda, kriterijumi koje moramo ispuniti i zadovoljoti sve su strožiji i zahtjevniji, ovo se odnosi i na životnu sredinu. Njeno stanje i kvalitet će se očuvati jer postoji volja cjelokupne laičke i stručne javnosti za ovo ali i onih nadležnih čiji je zadatak da sprovode donešene zakone“, istakao je Ojdanić.

DENIS BOŽOVIĆ