ĐUKANOVIĆ NA BORU: OGROMNA ZASLUGA DIJASPORE ZA OBNOVU NEZAVISNOSTI CRNE GORE

 

„Dani iseljenika nijesu mogli biti održani na boljem mjestu od Petnjice i Bihora. Danas je Petnjica prijestonica još jedne Crne Gore“, kazao je predsjednik Demokratske partije socijalista Crne Gore Milo Đukanović tokom radnog ručka sa crnogorskim iseljenicima u petnjičkom selu Bor.

On je iskazao zahvalnost svim crnogorskim iseljenicima što su dali nemjerljiv doprinos da nakon gotovo čitavog vijeka obnovimo državnost našeg zajedničkog doma, Crne Gore. Zahvalio im je i na istrajnosti i upornosti da se obnovi opština Petnjica, što daje značajan doprinos stvaranju uslova za ravnomjeran razvoj i bolji život svih građana.

„Ogromna je zasluga dijaspore u obnovi crnogorske nezavisnosti i moramo biti ponosni na dvije stvari: što smo to učinili na miran način, ne narušavajući stabilnost i mir, poštujući visoke evropske standarde, olovkom; drugo, Crna Gora ima razloga da bude ponosna što su obnovi njene nezavisnosti presudan doprinos dali manjinski narodi. Time su pokazali da vjeruju Crnoj Gori kao svojoj državnoj kući, a mi se moramo pažljivo odnositi prema tom doprinosu i povjerenju“, istakao je Đukanović.

Predsjednik DPS je kazao da se lično, tokom posjete Luksemburgu i razgovora sa članovima udruženja „Bihor“, uvjerio da su crnogorski iseljenici u toj zemlji dostojni predstavnici Crne Gore, koji značajno doprinose razvoju Luksembruga koji im je širom otvorio svoja vrata i da su ugledni članovi tamošnje zajednice, ali da nijesu zaboravili Crnu Goru i to je činjenica za veliko poštovanje.

Đukanović je govorio i o ekonomskom razvoju i potencijalima Crne Gore, posebno u turizmu i poljoprivredi koji, osim velikih investitora, treba da privuku i crnogorske iseljenike na ulaganja u državu što, uz značajne podsticaje koje daje Vlada Crne Gore, treba da doprinese daljem poboljšanju kvaliteta života svih građana.

Predsjednik DPS je danas u Boru obišao i novootvoreni pogon za proizvodnju peškira, a nakon susreta sa iseljenicima je u Petnjici prisustvovao ceremoniji otvaranja „Dana iseljenika“ i uručenju nagrada udruženjima i pojedincima koji su dali značajan doprinos saradnji između dijaspore i njihove matične države Crne Gore.