NA CIGLENU ODRŽAN PLANINSKI TEFERIDŽ

U organizaciji Centra za seoski razvoj i mještana sela Vrševo, na vrhu Ciglena održan je Planinski teferidž na kojem je prisustvovao značajan broj mještana petnjičkih sela i susjednih opština.

Pored domaćinske gozbe, u organizaciji poznatih farmera Asmira i Binase Zverotić, kao glavna atrakcija održano je takmičenje u tradicionalnim disciplinama – bacanju kamena sa ramena i navlačenju konopca.

Među devet takmičara u finalnu seriju plasirali su se Ajdarpašići, Nermin i Irfan i Edis Ličina.

Najbolji hitac, kao i prošle godine, imao je Nermin Ajdarpašić, koji je pobijedio sa rezultatom 11 metara i 40 centimetara.

Ličina je zauzeo drugo  mjesto (11.00), dok je treći bio Irfan Ajdarpašić (10.80).

Takmičari su bacali kamen težine deset kilograma i 100 grama.

U navlačenju konopca učestvovale su četiri ekipe sa po pet takmičara.

Pobijedila je ekipa Džemat Vrševo, za koju su nastupali Samel, Fikret, Muhamed, Mirfad i Esnaf Ajdarpašić.

Drugo mjesto pripalo je ekipi Ličina iz Korita, u sastavu Edis, Enes, Elvis, Haris i Mele, dok je treće osvojila ekipa Ajdarpašića, u sastavu Elvir, Irfan, Nermin, Enis i Šeki.

Učestvovala je i ekipa Zverotića, koju su činili Nihad, Elvir, Zijad, Halil i Rijad.

Novčane nagrade, diplome i poklon knjige za trojicu najuspješnijih, obezbijedili su Kulturni centar Montenegro Štutgart- Šefko Balijagić, Ferid Zverotić, Asmir Zverotić, Sabit Šabotić, kao i organizator manifestacije Zavičajne staze, Centar za seoski razvoj – Petnjica.

„To je deseti susret na vrševskom brdu Jele, čime se potvrđuje naša ideja da u Bihoru ima prirodnih destinacija koje su predodređene za planinski turizam i bavljenje stočarstvom, odnosno proizvodnjom zdrave hrane“, kazao je predsjednik  Centra za seoski razvoj Enver Rastoder, jedan od inicijatora uređenja pješačkih staza i razvoja seoskog turizma.

Nagrade su uručili član Zavičajnog kluba Luksemburg Sabit Šabotić i nekadašnji šampion u bacanju kamena na Lađevcu, Muharem Remzo Kršić.

SELMA ADROVIĆ