SEAD MURATOVIĆ: DRŽAVA I OPŠTINA MORAJU NEŠTO URADITI DA SE ZAUSTAVI ISELJAVANJE

Sead Muratović

Gost šeste emisije ,,Povodi“ je bio Sead Muratović koji je u Petnjici poznat kao jedan od uzornih poljoprivrednika i stočara. On se tom djelatnošću bavi već duži niz godina, a u našoj emisiji je rekao da se od nje u Petnjci može lijepo živjeti.
,,Posao je dosta težak i zahtjevan. Počeo sam od nule. Prvo sam se bavio ovčarstvom, a sada sam prešao na govedarstvo. Ranije smo imali problema sa otkupom mlijeka koji je bio otežan, ali sada je plasman znatno olakšan zahvaljujući privatnoj mljekari Rešada Rastodera koji otkup vrši direktno na katunu“, kaže Muratović.
O motivu za bavljenje ovim poslom, Sead kaže da je prije svega posjedovanje ogromnog porodičnog imanja i želja za radom.
,, Situacija u cijeloj opštini i državi je dosta loša i teško je doći do posla. Ja sam zbog posjedovanja svih neophodnih uslova odlučio da se bavim ovom djelatnošću i mogu se pohvaliti činjenicom da posjedujem stočni fond koji meni i mojoj porodici obezbjeđuje prihod od kojeg lijepo živimo“, rekao je Muratović.
Zahvaljujući rodbini koja živi u inostranstvu, Sead je svoje gazdinstvo opremio i modernom mehanizacijom a od državnih ili drugih nadležnih institucija kaže da nije imao pomoći.
Glavni problem u Petnjici je prema njegovom mišljenju iseljavanje.
,,Iseljavanje je svakog dana sve više izraženo i ja, kao i većina petnjičkog stanovništva, smatram da opština i država moraju nešto preduzeti po tom pitanju. Ako se svo stanovništvo Petnjice odseli onda nema potrebe da pričamo ni o drugim problemima kao što je putna infrastruktura. Dakle, prvi akcenat je na sprječavanju iseljavanja“, rekao je Muratović.
Što se tiče saobraćajne infrastrukture, pohvalio je izgradnju novog puta prema Beranama. Ostali putevi u našoj opštini, prema njegovom mišljenju, bi se mogli dodatno adaptirati od strane opštine a uz pomoć lokalnog stanovništva.
,,Uslovi na mojem katunu su odlični. Uglavnom sam sve sam obezbijedio, i struju i vodu. Objekat je napravljen od tvrdog materijala i posjedujem sve preduslove da se kvalitetno bavim stočarstvom“, kaže Muratović.
Sead se osvrnuo i na prošli period kada je u Petnjci postojao otkupni centar ljekovitog bilja i sličnih domaćih i šumskih plodova. Smatra da naša opština ima mnogo sličnih resursa koji nisu iskorišteni a od kojih bi kako građani tako i opština i te kako imali koristi.

Realizaciju emisije “Povodi” urađena je uz pomoć Bošnjačke demokratske zajednice.

bdz

 

SELMA ADROVIĆ