ENKO KORAĆ: MLADIMA U PETNJICI TREBA POSAO I SVI MORAMO RADITI NA TOME

Enko Korać

Gost pete emisije ,,Povodi“ je Enko Korać perspektivni intelektualac iz Bihora završava fakultet za islamske nauke u Novom Pazaru a aktivan je i u društveno-političkim aktivnostima u Petnjici. Zahvaljujući svojim sposobnostima ističe se i priznaje i van petnjičke teritorije. O tome najbolje govori činjenica da je bio predsjednik organizacije Unije studenata islamskih fakulteta. To je organizacija koja obuhvata četiri islamska fakulteta: iz Bihaća, Zenice, Sarajeva i Novog Pazara.
U našoj emisiji Enko je govorio o duhovnoj sferi društva. Kao čovjek koji se bavi izučavanjem islamskih nauka posebno se osvrnuo na taj segment.
,,Obaveza svakog društva je da se, pozivajući se na vjersku obavezu, odgovorno ophodi prema sebi i prema društvu u kojem živi“, kaže Korać.
O trenutnoj situaciji u Petnjici Enko je govorio sa vidnim optimizmom. Smatra da moramo biti zadovoljni, ali i da uvijek moramo dodatno raditi i stvarati pretpostavke za bolji život u Petnjici i za ostajanje ovdje, pogotovo mladih ljudi.
,,Mladi se za život ovdje najbolje mogu motivisati obezbjeđivanjem radnih mjesta. A mi kao najaktivniji dio društva moramo dati svoj doprinos. Ja sam uz pomoć i podršku nekoliko mladih bihorskih intelektualaca otpočeo proces osnivanja organizacije koja će okupljati sve mlade intelektualce koji se nalaze na studijama ili poslovima van Petnjice. U tom smislu smo imali dobru saradnju i međusobno razumijevanje u smislu iznalaženja gorućih petnjičkih problema. Nadam se da nećemo stati na tome već da ćemo zajedničkim snagama sva bitna pitanja inicirati prema nadležnim institucijama i tako dati svoj doprinos ovom društvu“, zaključio je Korać.

Pokrovitelj emisije “Povodi” je Bošnjačka demokratska zajednica.

bdz

SELMA ADROVIĆ