AGOVIĆ: PETNJICA JE PRIMJER OPŠTINE KOJA PRAVI MOSTOVE SARADNJE

Samir Agović u svojoj kancelariji

Gost jutarnjeg programa Radija Petnjica bio je predsjednik opštine Samir Agović u okviru kojeg je najviše vremena pričao o putnoj infastrukturi. Slušao ce je ponajviše zanimalo stanje o putevi stoga je i priča uglavnom išla u tom pravcu. Kada je u pitanju put Petnjica – Podvade, predsjednik je izjavio da je zadovoljan dinamikom kao i kvalitetoom radova.

„Što se tiče lokalnih puteva, ovih dana je u toku njihova sanacija. Putevi su dosta oštećeni,  i pokušaćemo da najvažnije putne pravce saniramo u roku od desetak dana. Radovi se izvode kvalitetno. Osim ovog dijela, radimo i na sanaciji makadamskih putnih pravaca na kojima nastaju oštećena usled klimatskih promjena i čestih kiša“, kazao je Samir Agović, dodajući da je posebno izloženo planinsko područje ovom problemu.

„Molim građane za strpljenje. Svi treba da razumiju da se radi o velikom prostoru, kao i da su nam sredstva ograničena i da je nemoguće istovremeno djelovati na svim mjestima. Ono što mogu kazati to je da je naša obaveza, dužnost i opredjeljenje da izađemo svima u susret i da sve realne zahtjeve građana ispoštujemo“, kaže Agović.

„Kada smo bili u sastavu Berana nije se radilo na svim putnim pravcima u isto vrijeme. Neka se prisjete građani da je bilo perioda kada se godinama nije nijedna lopata materijala na bilo kojem putnom pravcu ugradila. Sada radimo i to su veliki napori i rezultati se vide. Ima onih građana koji su veoma zahvalni i koji su iskreni i koji nijesu ni sami očekivali da ćemo ovako raditi“, kaže Agović.

On je takođe kazao da očekuje putni pravac do Podvada završiti do kraja godine. Istakao je da je sledeći prioritetni putni pravac Bioče – Petnjica i da su iskoristili posjete premijera Markovića i ministara da razgovaraju i na tu temu i da očekuje da će se sa nivoa države finansirati izrada ovog projekta.

Predsjednik Agović je istakao da je raspisan tender za sanaciju krova petnjičke džamije kao i da se radi na nizu projekata izgradnje sportske infrastrukture.

„U Petnjici se dešava puno toga. Pred nama je bogato Bihorsko kulturno ljeto. Očekujemo 31.jula veliki događaj u Petnjici i da će se dani iseljenika prvi put proslaviti na način tako što će i Premijer biti ovdje i što će se uručiti nagrade za one ljude iz dijaspore koji su bili najbolji u određenim kategorijama. To je još jedan pokazatelj da je Petnjica na vrlo značajnom mjestu i da se u Crnoj Gori odnose sa puno poštovanja prema njoj“, istakao je Agović.

Agović je govorio i o vodovodu i rekao da je ministarstvo i opština opredijelilo 100 hiljada eura za nastavak druge faze vodovoda i da je to očigledan primjer ravnomjenog rada po svim mjesnim zajednicama.

„Najveću korist će imati građani Radmanaca, Johovica, Godočelja kao i dijela Tucanja. Opština želi da ravnomjerno razvija sve naše MZ i da, tamo gdje je najveći prioritet, to i realizujemo. Radićemo i na rešavanju za individualno rješavanje potrebe za vodom kao što je slučaj na katunima. To smo radili i u proteklom periodu“, kaže Agović.

Agović očekuje realizaciju IFAD projekata u ovoj godini.

„Prije par dana sam prisustvovao u Nikšiću kada se potpisivao sporazum između ministra poljoprivrede i predstavnika ove međunarodnog fonda za razvoj klastera i ruralnog područja. Radilo se o predstavnicima sedam opština sa sjevera i na sreću tu je i naša opština. To je jako dobra stvar i ja sam ohrabren tim projektom iz prostog razloga što ćemo biti u prilici, ukoliko naši građani budu prepoznali važnost osnivanja klastera, da sa međunarodnim fondom odradimo nekoliko projekata iz domena sanacije puteva kao i mnogih drugih. To su sredstva od dva miliona eura koja su bespovratna i sredstva koja se dodjeljuju kreditno. Ukupno je predviđeno oko sedam miliona u prvoj fazi a računam da će se u drugoj fazi mnogo toga još uraditi“, kaže Agović.

Kada je u riječ o snabdijevanju električnom energijom na području opštine, Agović je istakao da je prije desetak dana sa zajmenikom generalnog direktora CEDIS-a, Zoranom Đukanovićem obišao teren.

„Ono što mogu da kažem to je da će ovih dana započeti sa radovima na rekonstrukciji niskonaponske mreže. Postoji zahjtev, postoji naše jasno opredjeljenje sa nivoa opštine da se što više uradi po ovom pitanju. I pored toga što to nije nadležnost opštine, radimo na rešavanju tih problema i na svim relevatnim adresama smo uputili zahtjeve za rekonstrukcijom ne samo nisko naponske, već i visokonaponske mreže“, kazao je Samir Agović.

Govoreći o saradnji sa TIK-om, Agović je istakao da je TIKA veliki prijatelj Petnjice i da očekuje da će uskoro Petnjica dobiti muzej ćilima kao nematerijalnog kulturnog blaga Crne Gore, istakavši da je zadovoljan što je TIKA podržala ideju i projekat opštine za proizvodnju ćilima.

„Ovo je još jedan pokazatelj da ne radimo samo na infrastrukturi, već i u ostalim segmentima života a u ovom slučaju je to kultura i kulturno nasleđe. I tu u vidni rezultati i to je ponos svih nas, i idemo u tom pravcu da se naš proizvod zaštiti i kod UNESC-a“, istakao je Samir Agović.

U toku gostovanja u studiju Radija Petnjica, bilo je riječi i o zastavi opštine Petnjica i razlozima zbog kojih nje nema na zgradi optšine.

„Zastava je poručena. Tenderska procedura nije tako jednostavna. Ne može se poći bilo gdje i samo kupiti zastava opštine. Nama treba više zastava, za sva preduzeća i ustanove. Za sada imamo jednu koja se nalazi u kancelariji u opštini, ali, vrlo brzo ćemo i taj dio posla završiti. Ne radi se o nikakvom bojkotu, ne želim da se bavim sa tim pitanjem, nepotrebno je da imamo polemiku oko toga. Opštinska zastava će biti istaknuta čim je obezijedimo. Nemamo mi problema sa zastava, mi poštujemo sve zastave“, naglasio je Samir Agović.

Na kraju predsjednik je zaključio da je Petnjica postala opština koja uživa u ugled u Crnoj Gori.

„Jedna stvar je veoma važna, a to je da je sada Petnjica na neki način, kod svih u Crnoj Gori, doživljena kao prijateljska opština, opština koja zna da napravi mostove saradnje između državnih organa, između svih međunarodnih institucija u Crnoj Gori, na pravi način i kada imamo jednu takvu koordinaciju, ta saradnja daje rezultate. Ne može se ništa postiči, pogotovo kada smo mali i kada nemamo kapaciteta“, istakao je Agović.

DENIS BOŽOVIĆ