ODRŽANO VEČE ISNANA TALJIĆA

Veče Isnana Taljića

 U petnjičkom Centru za kulturu sinoć je održano književno veče savremenog bošnjačkog pisca Isnama Taljića.

U promociji su učestvovali Safet  Hadrović Vrbički, Mirsad Rastoder i Nusret Hodžić. Moderator je bila Amina Cikotić.

Na promociji je govoreno o Isnamovom širokom opusu a poseban akcenat je stavljen na djelo ,,Roman o Srebrenici”.

Roman o Srebrenici je koliko realna, još više potresna drama, vjerodostojno prezentovana kroz kazivanje neposrednog sudionika I svjedoka tragedije bošnjačkog naroda, koji u romanu nosi ime Merdžan Đozić, a koji je potomak viševjekovne ulemske porodice Đozo, koji se u romanu doima kao sinonim Bošnjaka, čuvara nacionalnog imena, islamske vjere i bošnjačke tradicije, što neposredno svjedoče činjenice.

O književnom stvaralaštvu je kroz pitanja promotera i prisutnih gostiju govorio sam autor, koji je i kroz svoja djela posebnu pažnju posvetio bošnjačkoj kulturi i istoriji bošnjačkog naroda.

Safet Hadrović Vrbički je o stvaralaštvu ovog pisca rekao:

,,Samo rijetki u vremenu i pred vremenom, od Boga odabrani pisci, koji imaju bogato životno iskustvo i valjano saznanje o vrijednostima koje životu daju smisao; samo oni imaju snage da se usude, da private izazov, da u formi romana obrade tako iskreno tako tešku temu koja se odnosi na jedan događaj koji se odlikuje neizmjernim zlom, a koji je od strane civilizovanog svijeta decidno označen imenom genocid. Jedan od tih rijetkih je Isnam Taljić sa svojim bogatim književnim opusom iz kojeg posebno treba izdvojiti ,,Roman o Srebrenici.”

Mirsad Rastoder je istakao da je Taljić preživo golgotu genocidne agresije  devedesetih i  nije posustao da se u svojim knjigama intenzivno bavi temama koje slojevito zalaze u suštinu bošnjačkog identiteta.

,,Roman o Srebrenici je doživio trinaesto izdanje i najprevođenija je knjiga belestrike nekog autora iz BiH. Isnam Taljić je jedan od najplodnijih bošnjačkih pisaca koji decenijama istražuje i piše o krucijalnim temama za bošnjački narod. Samo da je napisao romane o Srebrenici i sultanu Fatihu zaslužio bi visoko mjesto u književnosti regiona, a njegov opus već čini dvadesetsedam knjiga među kojima je dvanaest romana. Iz Taljićevih knjiga u enciklopedijske rječnike bosanskog jezika ušlo je preko pet hiljada riječi tako da je njegova literatura nezaobilazno štivo za spoznaju i savremenog profilisanja bošnjačkog identiteta u svim državama bivše Jugoslavije i dijaspore.”

Uvršten je u antologiju nove svjetske priče „Kuala Lumpur Litery Festivala“, 2004. godine.  Između ostalog, jedini je  tri puta dobio prvu nagradu „Zija Dizdarević“.

Ovu promociju ste mogli uživo pratiti putem našeg radija.

SELMA ADROVIĆ