POČELO BIHORSKO KULTURNO LJETO – MANIFESTACIJA PO KOJOJ PREPOZNAJU PETNJICU

Predsjednik opštine Samir Agović na otvaranju Bihorskog kulturnog ljeta

 

Sinoć je u petnjičkom Centru za kulturu zvanično otvoreno IV Bihorsko kulturno ljeto. Veče je otvorio predsjednik opštine, Samir Agović, koji je pozdravio sve prisutne posjetioce a naročito goste večeri. On je tim putem istakao svoje zadovoljstvo zbog činjenice da semanifestacija pretvara u tradiciju. Zahvalio se i svim akterima koji su učestvovali i koji učestvuju u realizaciji bogatog programa Bihorskog kulturnog ljeta.

Program je započeo izložbom slika ,,Šapat duše” slikarke Majde Mučić, a izložbu je otvorio akademski slikar Abaz Dizdarević.

Prisutnima se obratio i direktor Centra za kulturu, Sinan Tiganj, koji se takođe zahvalio prisutnima a pogotovo eminentnim gostima večeri.

Nakon izložbe upriličena je promocija knjige autorke Rebeke Čilović. Promovisana je knjiga ,,Album za prognane“ i emitovan kratak spot kao uvod u priču o samoj knjizi. O njoj su govorili Mirsad Rastoder, Ljerka Petković i Enes Halilović dok je moderator bila Milena Bubanja.

Mirsad Rastoder je rekao da  pjesnikinja opominje na vjekovnu traumu i za drugačiji odnos prema ženskom biću koje jeste ukras ali i bašča života  koja opstaje uprkos zloglavim, trogalavim, ili višeglavim silama, što stalno u nekom  obliku, pa i danas udaraju na sve što može činiti ljepotu ljudskog bitisanja.

“Pritom, pjesnikinja ostavlja prostor „za svileni vez“ između riječi i života u kojem žena mora na drugačiji način da odredi svoju sudbinu u mačo – to jest muškom društvu i ostvari svoju ulogu“, rekao je Rastoder.

Ljerka Petković je, govorila o Rebekinom književnom razvoju i uzdizanju od najranijeg doba. Istakla je njen talenat koji se naročito može vidjeti kroz posljednju zbirku pjesama.

Enes Halilović je govorio o Bihorskom podneblju kao mjestu koje je iznjedrilo brojne poznate pisce, jedna od njih je i Rebeka Čilović koja, prema njegovim riječima, svojom pogotovo posljednjom zbirkom pjesama sebi snažno krči put ka potpunoj afirmaciji. On je istakao i Rebekinu hrabrost da glasno i jasno progovori o temama koje je izdvajaju od ustaljenih.

Rebeka Čilović je najmlađa pjesnikinja čija je poezija uvrštena u Antologiju crnogorske poezije. Iza sebe ima nekoliko zbirki pjesama kao i zbirku kratkih priča ,,Sloboda u slovu“. Smatra da je posljednja zbirka pjesama, zbirka zahvaljujući kojoj sebe može slobodno nazvati pjesnikinjom. U svojem obraćanju bihorskoj publici istakla je svoju zahvalnost prema svojem narodu i kraju koji uvijek rado posjećuje. Takođe se zahvalila i organizatorima večeri i ljudima koji su govorili o njenom stvaralaštvu.

Publiku su, fantastičnim recitovanjem Rebekinih stihovima, počastile: Irina Zečević, Milica Lutovac Marković i Nataša Milić.

Organizatori ovogodišnjeg Bihorskog kulturnog ljeta su: JU Centar za kulturu Petnjica, Turistička organizacija Petnjica, Nevladine organizacije (Centar za kulturu Bihor i Centar za seoski razvoj), KUD ,,Bihor“ Petnjica, FK Petnjica i ART Centar Petnjica.

Realizaciju manifestacije su projektno podržali Ministarstvo kulture Crne Gore i Fond za zaštitu manjinskih prava Crne Gore.

Kao i prethodnih, i ove godine će manifestacija imati bogat i raznovrstan program koji će trajati do trećeg septembra.

SELMA ADROVIĆ