NAJBOLJI ĐACI IZ BIHORA POSJETILI I MUZEJ – RUDNIK U LUKSEMBURGU

U okviru svojih aktivnosti udruženje  ZK “Bihor” iz Luksemburga tradicionalno  organizuje posjetu najboljih đaka završnih razreda devet osnovnih škola sa podrucja Bihora Luksemburgu. Ove godine, u okviru ove posjete, 7. juna posjetili smo sa našim gostima i rudnik-muzej u luksemburškom gradu Rumelanžu. Vidjeli smo, zapravo, kako je i odakle nastajala jedna od najbogatijih i najuređenijih zemalja na planeti.
Tačno u 11h, turistički vozić sa našim đacima, njihovim nastavnicima i sa nekoliko aktivista udruženja – ušao je duboko ispod površine zemlje gdje su se nalazile iskopine željezne rude koje su već trideset godina pretvorene u muzej. Imalo se šta vidjeti i čuti od našeg ljubaznog vodiča koji je vrlo detaljno govorio o radu i životu rudara pod zemljom.

Istorijat rudarstva u Luksemburgu trajao je punih 110 godina. U Tom periodu poginulo je 1480 rudara. U početku je svake nedjelje u prosjeku ginuo jedan rudar. Prosjek života rudara bio je 50 godina. Zbog teških uslova rada – razbolijevali su se i rano umirali.

No, zemlja se izvukla iz siromaštva…

Njeni građani više nisu morali iseljavati prema Argentini i drugim zemljama Južne Amerike – u utrobi vlastite zemlje našli su koru hljeba.

Vlasnik rudnika, negdje sedamdesetih godina prošloga vijeka, kupio je i prvu kompjuterizovanu mašinu za kopanje rude, ali su je koristili samo 3 minute; zbog velike vlažnosti zraka pod zemljom – završila je svoj radni vijek prije negoli je i počela.. Ostala je kao muzejski eksponat u utrobi zemlje luksemburške.
Gosti, najbolji đaci bili su:
Ermina Agović OŠ „25 maj“ Vrbica; Meldina Zverotić OŠ „9. Maj“ Tucanje; Samira Sijarić OŠ „Šukrija Međedović“ Godijevo; Mirjana Drobnjak OŠ „Rifat Burdžović Tršo“ Lozna; Ilha Adrović OŠ „Milomir Đalović“ Sušica; Amer Mušović OŠ „21.maj“ Goduša; Kenan Muratović OŠ „Mahmut Adrović“ Petnjica; Leon Hodžić OŠ „15.maj“ Trpezi; Emrah Rastoder OŠ „Savin Bor“, Savin Bor, te njihovi nastavnici – Alisa Muratović iz OŠ “Šukrija Međedović” Godijevo i prof. Nihad Kršić iz OŠ “Mahmut Adrović” Petnjica.

 

Jučer su se autobusom prevozne kompanije “Euro-Šuntić” djeca vratila u svoj zavičaj, gdje će, nadamo se, imati šta pričati o posjeti Luksemburgu, jer, osim posjete muzeju rudniku djeca su obišla još mnoge kulturno istorijske spomenike i druge znamenitosti ove države.
Vrijeme od tri dana bilo je isuviše kratko da bi se sve vidjelo, ali jeste ono najvažnije.
Jučer, na ispračaju gostiju iz Bihora, bilo je i suza, jer su se djeca tokom tri dana družila i stekla mnoga poznanstva sa svojim vršnjacima, djecom doseljenika iz Bihora u Luksemburg.
Ovo je postalo tradicija, od samog osnivanja ovoga udruženja 2009. godine, najbbolji đaci završnih razreda devet osnovnih škola sa područja Bihora dolaze u posjetu Luksemburgu. Tako će, nadamo se, biti i ubuduće.

    F. S.