ADIN RASTODER NA VENECIJANSKOM BIJENALU

Crnogorski paviljon na 57. Venecijanskom bijenalu umjetnosti biće otvoren danas od 17 sati u prostoru palate Malipjero. Našu zemlju ove godine na najznačajnijoj svjetskoj smotri savremene umjetnosti predstavljaju umjetnici mlađe generacije Ivana Radovanović i Adin Rastoder projektom “Čovjek Human Uomo”.
Publici će se na otvaranju obratiti kuratorka paviljona Žana Filipović, istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković, a paviljon Crne Gore na 57. Venecijanskom bijenalu umjetnosti zvanično će otvoriti ministar kulture Janko Ljumović.
Po izboru Ministarstva kulture, kuratorka paviljona Crne Gore na 57. Bijenalu je Žana Filipović, istoričarka umjetnosti, a komesar Nenad Šoškić, direktor Centra savremene umjetnosti Crne Gore. Ministarstvo kulture je pokrovitelj crnogorskog učešća na ovoj prestižnoj smotri savremene umjetnosti, a Centar savremene umjetnosti Crne Gore je organizator i izvršni producent.
Odabiru umjetnika je prethodio javni poziv, koji se prvi put kao model odabira uspostavio ove godine. Na konkursu je apliciralo 17 umjetnika. Kompletan posao učešća Crne Gore na ovoj prestižnoj smotri savremene umjetnosti realizovao je Centar savremene umjetnosti sa saradnicima iz Crne Gore.
Ovogodišnje, 57. izdanje Bijenala umjetnosti trajaće od 13. maja do 26. novembra sa temom “Viva arte viva”. Učestvuje 85 zemalja, među kojima je i Crna Gora, kao i 120 umjetnika po pozivu kuratorke Kristin Masel.

PREUZETO: DNEVNE NOVINE/S.I.