MARKOVIĆ: POTENCIJALI PETNJCE NEISCRPNI, USKORO VALORIZACIJA

Premijer Marković u studiju Radija Petnjica

Premijer Duško Marković je u intervjuu za Radio Petnjica rekao da je samim dolaskom uvidio da u Petnjici ima dosta posla.

Kakvi su vam utisci nakon ove posjete povodom otvaranja nove administrativne zgrade?

U Petnjici je puno više i puno brže neophodno raditi prije svega na uređenju putne infrastrukture. Potencijali u ovoj opštini su neiscrpni, a mi ih još uvijek nijesmo valorizovali na pravi način. Nastavak radova na prvoj fazi puta prema Beranama će biti u što kraćem roku, a već smo stvorili pretpostavke za raspisivanje tendera za izgradnju druge faze puta, što će biti, nadamo se, već iduće godine. Ukupan projekat iznosi oko osam miliona eura.

Rekli ste da je razvoj sjevera jako bitna stvar. Koje projekte planirate da realizujete na sjeveru i koliko novca bi ste izdvojili za njih?

Pedeset posto teritorije Crne Gore čini sjever, a takođe i najveći dio resursa i potencijala iz oblasti poljoprivrede, turizma i energetike se nalazi u sjevernom dijelu Crne Gore, to je dovoljan razlog da naš kapitalni budžet ove godine bude značajno usmjeren prema sjeveru. Izgradnjom autoputa će se takođe otvoriti svi putevi prema sjeveru. Mi smo ove godine planirali da nešto više od trideset miliona eura uložimo u različitim sektorima na sjeveru. Ove godine ćemo osim puta na relaciji Petnjica-Berane uraditi i projektnu dokumentaciju za izgradnju puta Petnjica-Rožaje i to preko Sjenice, Trpezi i Rožaja. Izgradnja te dionice bi koštala oko 14 miliona eura. Za sjever smo značajna sredstva planirali i kada je u pitanju društvena i komunalna infrastruktura.

Obećali ste da će se ove godine na izgradnji autoputa utrošiti 194 miliona eura. Hoće li se to realizovati?

Kada je u pitanju iznos od 194 miliona eura koji je predviđen kapitalnim budžetom za izgradnju autoputa, moram napomenuti da su to sredstva kojim ćemo angažovati ne samo glavne izvođače radova već i podizvođače i samostalne radnike. Na taj način ćemo podsticati i domaću ekonomiju i doprinijeti većem zapošljavanju. Bitno je taj novac ubaciti u crnogorski krvotok i na taj način poboljšati kvalitet života ljudi. Smatram da će se moje prognoze obistiniti i ta sredstva se utrošiti do kraja godine.

Šta je sa drugim dijelom autoputa odnosno  puta do Mateševa koji je posebno značajan za sjeverni dio Crne Gore?

Znamo da je ta dionica najteži dio za izgradnju ovog autoputa i da ona neće biti značajna samo za saobraćaj već će biti i turistička atrakcija koja je surova ali prelijepa. Mi već sada radimo i na pretpostavci za izgradnju drugog dijela puta, od Mateševa do Andrijevice i granice sa Srbijom. Mi smo aplicirali i dobili iz evropskog fonda 3,1 milion eura za izradu idejnog projekta i elaborata za uticaj izgradnje ovog dijela puta na životnu sredinu. Ono što mogu reći je da ćemo u ovu izgradnju ući na organizovaniji i kvalitetniji način i da ćemo imati idejni i glavni projekat na visokom nivou. Već pregovaramo i o tome da se ovaj dio puta gradi bazi koncesije, gdje nećemo imati novo zaduženje.

Najavili ste nove mjere za korisnike socijalnih davanja koja se tiču poboljšanja položaja kao i zakon o socijalnoj i dječijoj zaštiti, da li će taj set mjera zamijeniti dosadašnje penzije za majke sa troje i više djece?

Taj zakon je bio sistemska podvala društvenom i socijalnom sistemu Crne Gore. Njime smo mi natjerali majke da ne rade već da idu na zavod za zapošljavanje kao korisnice socijalne nadoknade. Zbog toga će se ovaj model kao ovakav završiti. Zakon je proglašen neustavnim, a mi već radimo na izradi novog zakona gdje će nadoknade majkama biti ukinute i gdje ćemo donijeti neki drugi legitimni zakon kojim će postojeće korisnice naknade imati neku finansijsku nadoknadu do ponovnog dobijanja posla ili odlaska u penziju.

Pripremili smo i novi set socijalnih mjera kojim ćemo popraviti materijalni položaj socijalno ugroženih građana. Povećaćemo dječiji dodatak i nadoknadu za rođenje djeteta.

Skupština Crne Gore je usvojila odluku o pristupanju NATO-u, šta su dalji koraci?

Ova odluka je istorijski značajan dan za Crnu Goru i za sve njene građane. Ovim će se poboljšati sigurnosni uslovi ali i kompletan kvalitet života građana Crne Gore. Ostali su nam još formalni protokolarni postupci. 25. maja je samit u NATO-u i ja ću tada kao predsjednik Vlade Crne Gore već imati mjesto koje pripada članici NATO-a. Od 5-15 juna očekujemo svečanu promociju našeg članstva u Briselu i podizanje naše zastave.

U Petnjici je raskinuta koalicija DPS-BS nakon smjene predsjednika Skupštine, Adnana Muhovića. Da li DPS snosi dio odgovornosti?

Mi smo dugo trpjeli neracionalan sukob u Petnjici koji se ticao kulture i države i koji je mogao ozbiljno da ošteti naš multietnički sklad. Ovo pitanje je bilo više pitanje ličnog odnosa koji je unijet u politički život u Petnjici. Mi nismo htjeli da raskinemo koaliciju sa Bošnjačkom strankom u Petnjici jer smo i na državnom nivou jako snažni partneri. To je bila njihova odluka. Ono što mogu da kažem jeste  da smo jako zadovoljni ministrima BS koji su Vladi  i koji su njen čvrsti oslonac.

SELMA ADROVIĆ