PRIJATELJSTVO BEZ GRANICA

Ovih dana u prijateljskoj posjeti opštini Kayl u Luksemburgu boravi delegacija opštine Ulcinj iz Crne Gore: Predsjednik opštine Nazif Cungu, predsjednik SO Ljoro Nrekić, potpredsjednica opštine Hatidža Đoni, sekretar sekretarijata za komunalne djelatnosti Mustafa Gorana i šef kabineta predsjednika opštine – Arslan Lunji.
Njihov domaćin bio je predsjednik opštine Kayl John Lorent.

U petak, 28 aprila, održan je zajednički sastanak ove delegacije sa predstavnicima i političkim subjektima opštine Kayl u prostorijama ove opštine, koju je otvorio predsjednik Lorent i istakao kako su u relativno kratkom roku ove dvije komune uspostavile čvrst most i dobru saradnju koja će se i dalje razvijati i služiti na obostrano zadovoljstvo. Između ostalog, predsjednik Lorent je čestitao odluku skupštine Crne Gore o pristupanju Nato savezu.
Ove dvije opštine su, već četvrta godina, pobratimljene i zahvaljujući prijateljskim odnosima zajednički je realizovano nekoliko vrlo važnih projekata na prostoru opštine Ulcinj: čišćenje solanskih kanala i uređivanje romskog naselja, a planira se intezivna saradnja u oblasti sporta, pogotovu fudbala.
– No, najbitnije je, kako je kazao predsjednik opštine Ulcinj Nazif Cungu, da mi iz ove opštine prenosimo iskustva iz oblasti ekološkog života i projekata vezanih za tu oblast. Ulcinj pretenduje da ponovo postane turistička oaza visoke klase u Crnoj Gori, koja će biti prepoznata u cijelom regionu, pa i mnogo šire – naglasio je Cungu. U tom smislu mi ćemo koristiti iskustva Luksemburga i to će biti na obostrano zadovoljstvo.
Inače, pobratimstvo je inicirala Esada Ramdedović, porijeklom iz Crne Gore, opština Petnjica, koja živi u Luksemburgu.
Sastanku u opštini Kayl prisustvovao je, pored jednog broja doseljenika iz Crne Gore, i konzul Crne Gore u Luksemburgu – dipl. arhitekta Remzija Camić, koji se zahvalio delegaciji iz Crne Gore na posjeti Luksemburgu, kao i domoćinu – opštini Kayl na toplom prijemu i razumijevanju.

F.S.